Papryka faszerowana
- 5 ładnych papryk
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 torebka ryżu/kaszy*
- 1 przyprawa do gołąbków bez zawijania Knorr/łyżka mielonych suszonych grzybów**
- sól, pieprz w wersji grzybowej
- 2 cebule
- 2 jaja
- 0,5 litra bulionu warzywnego/grzybowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego do wersjii gołąbkowej
Odkroić paprykom 'czapeczki', oczyścic z pestek. Ryż/kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, cebulę drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Wszystkie składniki (odpowiednie dla wersji) połączyć ze sobą, masą wypełnić papryki, przykryć 'czapeczkami', umieścić w głębokim rondlu, zalać bulionem z koncentratem lub kostką grzybową i dusić pod przykryciem ok. 40 minut na wolnym ogniu. Pycha!
U mnie jada się z 'niczym' ;) choć znam takich, co to z ziemniakami jedzą.... ;0
8 komentarzy:
Jak ja dawno nie jadłam faszerowanych papryk. Slicznie wyglądają, a ja bardzo lubię:)
Mniamku Mafilko:)
A ja jadłam wczoraj! :) Uwielbiam faszerowane papryki, zapiekane, kiedy robia się mięciutkie... Pyszne!
Pycha, fakt, niedawno robiłam podobną. Też jemy bez niczego :)
O jak miło, że o mnie wspominasz:) Bardzo fajowo Ci ta papryka wyszła, ale widzę, że zupełnie inny przepis:) To bardzo fajnie, bo nie ma to jak różnorodność! Pozdrawiam serdecznie. :-)
Od zawsze szukam przepisu na faszerowaną paprykę. Ciekawy i chyba wypróbuję- bardzo lubię takie dania.
Muszę przyznać,że dawno nie jadłam papryczki a lubię :)Twoja prezentuje się pysznie :)*
mniam, faszerowane warzywa to ja mogę o każdej porze dnia i nocy, super sprawa (:
faszerowana papryka jest baaardzo smaczna!
Prześlij komentarz