piątek, 9 kwietnia 2010

chleb na zakwasie z ziarnami. Po Godzinach



Zdaje się, ze jeszcze mieszczę się w czasie z moim chlebem? Piekłam go co prawda na wielkanocne śniadanie, ale coś ostatnio mam tak wiele komputerowych spraw, że blog poszedł w odstawkę i chleb pokazuję dopiero dziś. O przysmakach wielkanocnych nawet nie wspominam... Będę się starać sukcesywnie je pokazywać, ale pewnie zajmie mi to trochę czasu ;) W każdym razie Święta były i u mnie, jedzonko było pyszne, zostało uwiecznione na fotografiach i teraz tylko! trzeba wszystko poskładac i pokazać...

Ale najpierw chleb. Polecam go! Bardzo smaczny, z ziarenkami i dosyć długo jest świeży :) Do tego bardzo prosty w obsłudze i zdaje się, że niekłopotliwy, a już na bank niewymagający... Robiłam go pośród bab, mazurków, mięs wszelakich, poświęcając mu niewiele uwagi. Na koniec postanowiłam go sforemkować, bo jakoś nie miałam głowy zajmować się formowaniem ;) Tak więc mój chleb jest z foremki, kolejny będzie już z koszyczka :)

Przepis:

Namaczanka

100 g mieszanych ziaren (np 40g czarnego sezamu, 30g sezamu białego, 30g ziaren słonecznika) 
35 g płatków owsianych (dałam orkiszowych)
86 g wody


Ciasto chlebowe

240 g mąki pszennej chlebowej
94 g mąki pszennej chlebowej razowej
41 g mąki żytniej
227 g wody
170 g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji)
9.5 g soli
namaczanka


1.Namaczanka

Ziarna wymieszać w misce, zalać wodą, przykryć i zostawić na 30 minut.

2. Autoliza
W misce (autorka bloga używa miksera z misą) wymieszać mąki, wodę i zakwas. Miksować na niskich obrotach do połączenia się składników, przykryć i zostawić na 30 minut (autoliza).

3. Mieszanie
Dodać sól i ponownie miksować na małych obrotach (jeśli jest taka potrzeba należy można dodać trochę wody - ciasto ma być średnio ścisłe.
Po około 1 minutach dodajemy namaczankę i jeszcze raz miksujemy.
Ja (Polka) będę wyrabiać ciasto ręcznie.

4. Fermentacja główna

Ciasto wyjmujemy na lekko naoliwiony blat, przykrywamy i zostawiamy na 2.5 godziny składając ciasto po pierwszych 50 minutach i drugi raz po 100 minutach.

5. Formowanie

Blat lekko posypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto, dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy kulę i zostawiamy do odpoczynku na 30 minut.
Po tym czasie formujemy bochenki i wkładamy je do koszy złączeniami do góry.

5. Ostatnia fermentacja
Ciasto musi wyrastać przez 2-2.5 godziny. Aby sprawdzić czy jest gotowe, lekko naciskamy je palcem - jeśli będzie wracać powoli do pierwotnego kształtu możemy wstawić je do piekarnika.

6. Pieczenie
Piekarnik z kamieniem nagrzewamy do 250C i przygotowujemy spryskiwać z wodą.
Wyrośnięty bochenek zsuwamy na łopatę, szybko nacinamy wzdłuż i zsuwamy na kamień.
Po włożeniu chleba do pieca zmniejszamy jego temperaturę do 230C.
Pieczemy przez 8 minut z parą, kolejne 20 minut bez pary, a na ostatnie 10 minut wyłączamy piec, uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim chleb.

Studzimy na kratce do pieczywa.

9 komentarzy:

kass pisze...

Bardzo malowniczy ten chlebek, fajna struktura i ten melanż barwnych nasion...pozdrawiam

grazyna pisze...

O, jak dawno Cię nie było !
Chlebek piękny, aż mi pachnie przez ekran... czekam na resztę przysmaków :)

margot pisze...

ale kolorowy , śliczny

kabamaiga pisze...

Przepiękny. Właśnie jutro zamierzam się za niego zabrać i zastanawiam się czy da się go zrobić w foremkach. Możesz napisać jakiej długości i ile sztuk foremek użyłaś?

Majana pisze...

Mafilko , ciesze sie,ze jesteś!:)))
CHlebek wygląda pysznie! Bardzo mi się podoba i mysle,ze kiedyś go zrobię, ale na razie weny brak do chlebkowania ;))
pozdrawiam ciepło!:)

Mafilka pisze...

Kabamaigo, to nie jest wielki chlebek. Używam do takich ok. kilogramowych chlebów keksówki o dolnych wymiarach 27,5 x 8,5 cm. Ciasta było trochę poniżej połowy foremki, gdy je wkładałam po ostatnim formowaniu, za to wyrosło ciut powyżej niej. I był to jeden bochenek :)

wiosenka27 pisze...

Piękny chlebek a ja bardzo lubię chlebki ziarniste. Ja swój, tyle, że według innego przepisu pokazywałąm wczoraj:)
A jaka skórka była w Twoim chlebku? Bo mnie ciągle wychodzi twarda niestety:(

Ola pisze...

Ale piekny chlebek, ja tez robie go w ten weekend:)

pozdrawiam

anytsujx pisze...

Chlebek wygląda wspaniale...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin