środa, 9 czerwca 2010

sernik z truskawkami. na zimno.

Sezon truskawkowy w pełni, choć pan Heniu z tragu twierdzi, że to już jego koniec... i oby się mylił, bo ja jeszcze czuję truskawkowy niedosyt, choć codziennie w moim domu znikają dwa kilogramy tego owocu ;) Najczęściej zjadane są bezpośrednio z koszyczka, czasem przerabiane na koktaile, a czasem na takie ciasta jak ten sernik. Oryginalny przepis jest od Asi z Kwestii Smaku, ale mi nie wyszedł taki bezowy biszkopt ;( Na szczęście jest to zupełnie bez znaczenia :D


Przepis:

biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej

masa serowa:

  • 250 g śmietankowego sera na serniki
  • 500 g mascarpone
  • 1/2 szkalnki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%

mus truskawkowy:

  • 1 szklanka truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny

oraz:

  • 500 g truskawek
  • 4 łyżki amaretto lub innego alkoholu pasujacego

Oddzielić żółtka od białek. Ubic żółtka z połową cukru do białości, w osobnym naczyniu ubić białka z drugą połową cukru na sztywno. Białka połączyć delikatnie z żółtkami i przesianymi mąkami. Masę wyłożyć do natłuszczonej i obsypanej mielonymi midałami lub cukrem tortownicy o średnicy 23 cm. Piec w 180 stopniach przez ok 30 minut. Wyjąć, przestudzić i zimne przekroić tak, by uzyskac dwa blaty. Można też upiec dwa osobne biszkopty (ja tak robię).

Przygotować mus truskawkowy miksujac truskawki z cukrem i podgrzewajac je w garnuszku. Namoczoną wczesniej żelatynę dodać do gorących truskawek i nie gotując już wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić i gdy już będzie mus teżał wylożyć go na pierwszy blat.

Pól kilograma truskawek przekroić na połówki i wymieszac delikatnie z alkoholem.

W misce utrzeć twaróg z cukrem pudrem i mascarpone, dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, kremówkę i jeszcze chwilkę ucierać.

Na cieście z musem truskawkowym ułożyc połówki truskawek (najlepiej jeszcze zanim mus całkowicie zastygnie), zapiąć obręcz tortownicy i dookoła ciasta ustawić połówki truskawek, a na środku rozsmarować masę serową. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, docisnać i schłodzić. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

Ciasto to wystąpiło w roli tortu urodzinowego dla mojej Macochy ;) Jest obłędnie smaczne. Polecam :)

&&&&&&

A w tym samym czasie moi Sąsiedzi świętowali zdany licencjat swojej córki przy serniku Czarny Las, na ktory przepis oryginalny jest na CinCin, a ja mam go stąd i robiłam go już kiedyś tu :) 

15 komentarzy:

Magoldie pisze...

Mam niesamowita ochote na taki tort :))) Wygalda bosko!!!
Troche sie zaniepokoilam jak napisalas, ze to moze byc koniec sezonu truskawkowego :(

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Tak, ten sernik jest przepyszny. Robiłam go już dwukrotnie, ale ciągle jeszcze czeka na blogową premierę. Twój wygląda bosko i na pewno cudownie smakuje!
Pozdrawiam!

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Pysznie się prezentuje, zapisuję do zrobienia.

Paula pisze...

niesamowicie się prezentuje! nawet nie staram się wyobrazić sobie jego smaku, bo od razu bym zgłodniała :)

emma pisze...

To jeden z najwspanialszych sernikow na zimno jakie widziałam ;)

viridianka pisze...

piekłam rok temu i... też mi bezowy wierzch nie wyszedł, a dotychczas nie miałam problemów z białkowymi wypiekami, ale pyszny to on był, a jak (:

aga-aa pisze...

ja z chęcią łyżeczką bym wyjadła tą masę serową ;)

danusia pisze...

nie, nie mogą się już skończyć! ja też czuje niedosyt i to bardzo wielki (;
a ciasto pysznie wygląda (:

majana pisze...

O Matko, jest cudowny! Jak Ty kusisz Mafilko!:)))

asieja pisze...

czarujący ten sernik

grazyna pisze...

Ale mi smaka narobilaś ! Lecę na targ po truskawki :)

atina pisze...

Ten truskawkowy wygląda pysznie! bardzo pysznie:) No mam nadzieję, że i czarny las smakował;) Wygląda ślicznie:)

spencer pisze...

Zawsze mam problem z 'truskawkowymi' wypiekami - podczas ich przygotowywania, wyjadam zazwyczaj tyle owoców, że do ciacha nie starcza;)) Bo tak już mam, uwielbiam wszelkie ciasta, desery z truskawkami, jednak najbardziej lubię...same truskawki, bez niczego, stojąc przy zlewie, prosto z durszlaka... Ale Twój sernik wyszedł taki fenomenalny.. Jeśli smakuje tak dobrze, jak wygląda..to muszę go spróbować:)))

kass pisze...

Mafilko, Ty to umiesz kusić:))
a nawiasem mówiąc w sobotę też zrobiłam sernik truskawkowy na urodziny Mamy...kawałeczek zjadłam:( ale się odchudzam!
Pozdrawiam.

aronia-wiemcojem pisze...

Mój syn, wielbiciel sernika za kilka dni ma urodziny. chyba upiekę mu właśnie taki tort. Wygląda pysznie.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin