Przepis:
biszkopt:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru pudru
- 70 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
masa serowa:
- 250 g śmietankowego sera na serniki
- 500 g mascarpone
- 1/2 szkalnki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki śmietany kremówki 30%
mus truskawkowy:
- 1 szklanka truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
oraz:
- 500 g truskawek
- 4 łyżki amaretto lub innego alkoholu pasujacego
Oddzielić żółtka od białek. Ubic żółtka z połową cukru do białości, w osobnym naczyniu ubić białka z drugą połową cukru na sztywno. Białka połączyć delikatnie z żółtkami i przesianymi mąkami. Masę wyłożyć do natłuszczonej i obsypanej mielonymi midałami lub cukrem tortownicy o średnicy 23 cm. Piec w 180 stopniach przez ok 30 minut. Wyjąć, przestudzić i zimne przekroić tak, by uzyskac dwa blaty. Można też upiec dwa osobne biszkopty (ja tak robię).
Przygotować mus truskawkowy miksujac truskawki z cukrem i podgrzewajac je w garnuszku. Namoczoną wczesniej żelatynę dodać do gorących truskawek i nie gotując już wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić i gdy już będzie mus teżał wylożyć go na pierwszy blat.
Pól kilograma truskawek przekroić na połówki i wymieszac delikatnie z alkoholem.
W misce utrzeć twaróg z cukrem pudrem i mascarpone, dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, kremówkę i jeszcze chwilkę ucierać.
Na cieście z musem truskawkowym ułożyc połówki truskawek (najlepiej jeszcze zanim mus całkowicie zastygnie), zapiąć obręcz tortownicy i dookoła ciasta ustawić połówki truskawek, a na środku rozsmarować masę serową. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, docisnać i schłodzić. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Ciasto to wystąpiło w roli tortu urodzinowego dla mojej Macochy ;) Jest obłędnie smaczne. Polecam :)
&&&&&&
A w tym samym czasie moi Sąsiedzi świętowali zdany licencjat swojej córki przy serniku Czarny Las, na ktory przepis oryginalny jest na CinCin, a ja mam go stąd i robiłam go już kiedyś tu :)
15 komentarzy:
Mam niesamowita ochote na taki tort :))) Wygalda bosko!!!
Troche sie zaniepokoilam jak napisalas, ze to moze byc koniec sezonu truskawkowego :(
Tak, ten sernik jest przepyszny. Robiłam go już dwukrotnie, ale ciągle jeszcze czeka na blogową premierę. Twój wygląda bosko i na pewno cudownie smakuje!
Pozdrawiam!
Pysznie się prezentuje, zapisuję do zrobienia.
niesamowicie się prezentuje! nawet nie staram się wyobrazić sobie jego smaku, bo od razu bym zgłodniała :)
To jeden z najwspanialszych sernikow na zimno jakie widziałam ;)
piekłam rok temu i... też mi bezowy wierzch nie wyszedł, a dotychczas nie miałam problemów z białkowymi wypiekami, ale pyszny to on był, a jak (:
ja z chęcią łyżeczką bym wyjadła tą masę serową ;)
nie, nie mogą się już skończyć! ja też czuje niedosyt i to bardzo wielki (;
a ciasto pysznie wygląda (:
O Matko, jest cudowny! Jak Ty kusisz Mafilko!:)))
czarujący ten sernik
Ale mi smaka narobilaś ! Lecę na targ po truskawki :)
Ten truskawkowy wygląda pysznie! bardzo pysznie:) No mam nadzieję, że i czarny las smakował;) Wygląda ślicznie:)
Zawsze mam problem z 'truskawkowymi' wypiekami - podczas ich przygotowywania, wyjadam zazwyczaj tyle owoców, że do ciacha nie starcza;)) Bo tak już mam, uwielbiam wszelkie ciasta, desery z truskawkami, jednak najbardziej lubię...same truskawki, bez niczego, stojąc przy zlewie, prosto z durszlaka... Ale Twój sernik wyszedł taki fenomenalny.. Jeśli smakuje tak dobrze, jak wygląda..to muszę go spróbować:)))
Mafilko, Ty to umiesz kusić:))
a nawiasem mówiąc w sobotę też zrobiłam sernik truskawkowy na urodziny Mamy...kawałeczek zjadłam:( ale się odchudzam!
Pozdrawiam.
Mój syn, wielbiciel sernika za kilka dni ma urodziny. chyba upiekę mu właśnie taki tort. Wygląda pysznie.
Prześlij komentarz