środa, 23 września 2009

duszona karkówka ze śliwkami i szałwią



Słodko i słodko. Czas zmienić smak. A że siły jeszcze nie te co drzewiej, więc tylko taka szybka potrawa, która zrobiła się sama i właściwie z potrzeby chwili... bo coś w końcu na obiad trzeba rodzinie dać. 

Przepis:

  • karkówka pokrojona w ok. 2 cm grubości plastry 
  • kilka śliwek
  • świeża szałwia
  • gruba sól
  • grubo i świeżo mielony pieprz
  • majeranek 

Plastry mięsa układam na rozgrzanej patelni teflonowej i mocno obsmażam z obu stron, dolewam odrobinę wody, zmniejszam palnik, przykrywam patelnie i zostawiam, niech się dusi. Pod koniec duszenia dodaję wypestkowane, przepołowione śliwki, szałwię, obsypuję wszystko solą, pieprzem i majerankiem i duszę jeszcze do czasu, aż śliwki zmiękną i delikatnie się rozpadną. Podaję z kaszą gryczaną. Smacznego :-)

Tak właśnie, NIGDY nie solę mięsa przed smażeniem, pieczeniem lub duszeniem, żadnego. Czasem, w niektórych ziołowych zestawieniach sól mi nawet przeszkadza i nie używam jej wogóle. Tym sposobem darują sobie i bliskim, nadmiar sodu, który jest niezdrowy, jest obecny wszędzie i dostarczamy go sobie, w wielu przypadkach nieświadomie i w ilościach niejednokrotnie nawet 30 razy przekraczających dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na ten pierwiastek.

6 komentarzy:

grazyna pisze...

Ja robię karkówkę nadziewaną śliwkami, suszonymi... Pyszny sposób na mięso :)

aga-aa pisze...

jak ja lubię mięsko z owocami :)

Polka pisze...

Hihi pisze że podaje a kaszą gryczaną a tam jaglna albo jęczmienna na zdjęciu :P
Mafilka pyszności! Może bez szałwi (jak dla mnie), ale zjadłabym. Karkówka to chyba jedno z najlepszych mięs :))
Buźka!

asieja pisze...

o, śliwki i mięso
to pyszne połaczenie

majana pisze...

Chętnie bym spróbowała takiej karkówki. Lubię połączenie mięska i owoców:)
Pozdrawiam Mafilko :)

buruuberii pisze...

hmm, taka karkowka mnie kusi, jablko-mieso bardziej znane, ale sliwki (a wegierki, ba!) musza swietnie psowac!
Pozdrowienia ;-)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin