środa, 16 września 2009

Bardzo za bardzo słodki chleb? z Weekendowej Piekarni #42



Spóźniony wypiek Weekendowej Piekarni okazał się makabrycznie, wręcz aż tragicznie słodkim pyszotkiem ;) Po zjedzeniu jednej kromeczki jest mi tak słodko, że nie muszę jeść już nic słodkiego przez resztę dnia. Czyli idealny wypiek do odchudzania ;)) Mało tego, najlepiej mi smakuje z... serkiem topionym z szynką... Czy jeszcze kiedyś go upiekę? Tak! Ale zamiast wody dam wytrawne wino i pominę wszystkie słodkie dodatki. Same daktyle są wystarczajaco słodkie. Wogóle jakoś mi sie wydaje, że Mistrz Gordon miał na myśli świeże daktyle a nie suszone...

Przepis (oryginalny jest u Kuby) po mojemu:

  • 500 g mąki pełnoziarnistej Lubella
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 40 g ziaren sezamu
  • 60 g orzechów laskowych
  • cukru nie dałam ani grama!!!

Wszystkie te składniki wymieszałam w misce.

  • 250 g daktyli pokrojonych
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki melasy buraczanej
  • 50 g masła
  • 2 jaja

Daktyle zalałam wodą, dodałam melasę i masło i wszystko podgrzałam. Gdy wystygło dodałam jaj i taką mieszanke wlałam do suchych składników. Wymieszałam łyżką do połączenia.

Piekłam w 150 stopniach C., z termoobiegiem, 55 minut.



10 komentarzy:

margot pisze...

makabrycznie słodki chlebek wygląda przepysznie u Pani:DDD
Hm, z serkiem i szynka :P
Bardzo mi milo ,że się dołączyłaś :)))

Polka pisze...

Pozamieniala pozamieniala i pysznosci zrobila :) Matko jak Ty sie tego cukru boisz :P On Cie nie zje :DDDD

:*

grazyna pisze...

Nawet na zdjęciu wygląda, że jest słodki :) Z szynką i serkiem ? Czemu nie !

majana pisze...

Pyszniasto wygląda Twój chlebuś Mafilko!:)))

asieja pisze...

zjadłabym takie słodki chlebek z twarożkiem

aga-aa pisze...

wygląda pysznie, jak keks ;)

szarlotek pisze...

Pomysł zastąpienia wody winem wydaje mi się bardziej niż trafiony. Taki wytrawny z daktylami, to dopiero musi być coś fantastycznego :) Dzięki za pomysł :)

Gosi@ pisze...

nie dalas wcale cukru i byl az taki slodki?????
a winko jest swietnym pomyslem!!!
Pozdrawiam :)

atina pisze...

Wygląda pysznie! A wiesz, ja nie odebrałam, że on aż taki słodki;))

Mafilka pisze...

Dziękuje Wam bardzo :-)
Nieco mnie przeraziłyście... może ja powinnam sobie w takim razie zbadać poziom cukru? Hm...;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin