poniedziałek, 12 października 2009

Borodinsky - chleb z WP #46



Bardzo, bardzo lubię takie chleby :-) Zero zupełne kłopotów z wyrabianiem ciasta, bo wystarczy zamieszać łyżką i już. Do tego w pełni żytni, wilgotny i pachnący, czego chciać więcej? Tatter bardzo Ci dziękuję za ten przepis i za wszystkie propozycje do tej "roczkowej" edycji Weekendowej Piekarni :*

Przepis:

450g zakwasu zytniego razowego 150%
380g maki zytniej jasnej
8g soli morskiej
160g letniej wody
35g molasy
20g slodu
7g mielonej kolendry
5g calych nasion kolendry


Wszystkie skladniki dokladnie mieszam. Bardzo lepkie i dosc rzadkie ciasto przekladam do wysmarowanej oliwa z oliwek i posypanej calymi ziarnami kolendry chlebowej blaszki (ciasto wypelnia nieco ponad polowe foremki). Przykrywam naoliwiona folia przezroczysta i zostawiam do wyrosniecia. Gdy ciasto wypelnia juz prawie cala foremke, rozgrzewam piec do 230 stopni.

Posypuje wierzch chleba ziarenkami kolendry. Pieke chleb przez 15 min w 230C, pozniej zmniejszam temprature do 200 C i pieke kolejne 40 min.



Z powyzszych skladnikow powstaje bochenek ponad kilogramowy, ciemny, delikatnie slodki, o mokrym i pieknie pachnacym wnetrzu i chrupiacej skorce.

9 komentarzy:

grazyna pisze...

Oj, jak pysznie wygląda! Bo jeszcze się skusze i zacznę sama piec...

majana pisze...

Jest śliczny! :)
Ogromnie mi się podoba ten chlebek:)
PozdrówkI!:)

margot pisze...

a ja bardzo lubię czytać takie wpisy i oglądać takie chleby
Bo chleb wygląda bardzo smacznie , perfekcyjnie wykonany
,a w opisie czytam ,że to była przyjemność go piec i smak taki jak trzeba

Mafilka , upiekłaś wszystkie trzy i wszystkie trzy cudne , medal przyznam Pani !

Mafilka pisze...

Za medal bardzo dziękuję :-)

Niezdecydowanych bardzo zachęcam do pieczenia, bo nie ma to jak własny chlebuś :-)

asieja pisze...

te "zero kłopotów" przekonuje mnie aby zapisac przepis i chleb wypróbowac :-)

Cremebrulee pisze...

Jej, co ja bym dała za taki chleb... no może bez kolendry, chyba musze znowu sama piec, ale skąd czas wziąć?

kass pisze...

Mafilko cudo stworzyłaś! chleb jak malpwany, pyszny na dodatek...wiem bo już jadłam swój.

wiosenka27 pisze...

Piękny chlebek... a jaka skórka:)

cudawianki pisze...

sliczny chlebus Ci wyszedl Mafilko!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin