Smacznie :-)...
Od jakiegoś czasu obiecywałam dzieciakom drożdżówki z serem i w końcu się do nich zabrałam. Są mało skomplikowane, szybkie i bardzo smaczne, również następnego dnia.
Przepis na 8 sztuk:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/8 szklanki oleju
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki cukru (lub ile kto lubi, z tą ilością wychodzą dosyć słodkie)
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 260g mąki
- 2 g. świeżych drożdży
i wtej kolejności umieściłam w maszynie nastawiając program 'dough'. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowałam na grubość ok 5 mm i podzieliłam na 8 prostokątów. Każdy z nich nacięłam w 1/3 szerokości od każdej strony (powstały jakby trzy prostokąty, ale nacięcia nie były do brzegów). Na środkowej części położyłam nadzienie:
- kostka twarogu
- kilka łyżek śmietany
- cukier do smaku
- aromat
i chwytając za obydwa brzegi przełożyłam ciasto nad nadzieniem, tak by nadzienie było w środku. Piekłam z termoobiegiem w 200 stopniach 15 minut. Nastepnym razem będę piec w 180 stopniach i myślę, że to wystarczy.
Drożdżówki są naprawdę smaczne :-)
... i zdrowo ;-)
w międzyczasie, gdy robiło się ciasto na drożdżówki, ja zrobiłam ciasto na chleb Rossiysky z ziarnami. Jest to najszybszy chleb żytni jaki robiłam do tej pory (niestety niewiele ich było ;)). Pracy przy nim tyle co nic, za to satysfakcja gwarantowana :-)
w mojej rodzinie to w tej chwili numer jeden :-)
Przepis:
- 320g zaczynu zakwasowego żytniego razowego*
- 280g wody
- 480g jasnej mąki żytniej
- 10g soli
- 50g pestek słonecznika
- 50g pestek dyni
Do zaczynu dodałam wodę i dobrze wymieszałam. Wsypałam mąkę i sól, dodałam nasiona i wyrobiłam lepkie, raczej luźne ciasto. Trwało to zaledwie 2-3 minuty. Zakryłam naoliwioną folią i zostawiłam do wyrośnięcia w 28C (dobrze jest poczekać, aż chleb urośnie nieco (1/2 cm) ponad foremkę). Wtedy wierzch chleba posmarowałam oliwą, można też posypać ziarnami, włożyłam go do pieca rozgrzanego do 210C i piekłam 15 minut. Potem temperaturę zmniejszyłam do 190C i piekłam kolejne 40-45 minut.
*zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 150 g mąki żytniej 2000
- 300 g wody
wszystko razem wymieszać i pozostawić na 12-24 h.
3 komentarze:
Sliczne wypieki Ci wychodza, tak trzymac :) A ja trzymam kciuki za Ciebie i nowy blog :)
Bardzo dziękuję :-)
Ładny chlebek, ja też mam swój ulubiony żytni chlebek:)
Prześlij komentarz