piątek, 17 lipca 2009

Proziaki z antenką ;)


A tak jakoś w międzyczasie upiekły mi się podkarpackie proziaki ;) Upiekły się na powitanie mojego Dziecięcia wracającego z kolonii :) Roboty przy nich nie ma wcale. Raz, raz zagniata się ciasto i właściwie gotowe :-) Oli smakowały bardzo, a to najważniejsze. Ja natomiast nie jestem fanką sodowych wypieków...

Wypiek zaproponowała Efi do 40 wydania Weekendowej Piekarni. Dzięki za błyskawiczne bułeczki :-*

Przepis:

  • 1 kg. mąki pszennej
  • 1 i 1/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 l. zsiadłego mleka
  • 2-3 jaja

Wszystkie składniki połączyć i zagniatać do uzyskania gładkiego i miłego w dotyku ciasta. Rozwałkować na grubość do 2 cm i szklanką wycinać krążki. Piec na blasze w 170 stopniach C do zrumienienia z obu stron.

Piekłam z 1/4 porcji, dałam 1 białko, 1/3 łyżeczki sody i 1/2 soli, a zamiast mleka kefir.

9 komentarzy:

Gosi@ pisze...

hihihihi,jak ufo wygladaja-slodko :)

szarlotek pisze...

Wyglądają niesamowicie ! Jak okroję trochę przepis to też sobie upiekę :)

muffingirl pisze...

Bardzo kosmicznie wyglądają :-) Tak jak pisałam - proziaki mają specyficzny smak, który nadaje im soda i który nie każdemu odpowiada. Pozdrawiam serdecznie - muffinfgirl

zawszepolka pisze...

MAfilko :DD Jestes Boska! :D

margot pisze...

super wyglądają ,takie małe ufo
Ja nie byłam fanka sodowych wypieków ,ale od wczoraj jestem :P

viridianka pisze...

wiesz gdybys dolepila oczka i dziurki na noski to bys stworzyła prawdziwe proziaki-prosiaki :) ja caly czas czytam prosiaki zamiast proziaków:D

An-na pisze...

Faktycznie, UFO...
A ja też upiekłam i to w dwóch wersjach i myślę, że trzeba uważać z sodą. Płaskie placki, smażone na patelni bardziej nam smakowały, nie tylko dlatego, że to przepis mojej Babci, ale dlatego, że mają inną konsystencję i nie czuć w nich sody :)

Ania pisze...

Mafilko, ja trochę nie na temat, ale chcę Cie poinformowac, ze dodałam Twego bloga do moich linków.

POzdrawiam :)

Mafilka pisze...

Aniu, miło mi :-)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin