- 100g mąki pszennej chlebowej
- 60g wody
- 20g zakwasu pszennego
Ciasto właściwe:
- 275g mąki pszennej chlebowej
- 125g mąki pszennej razowej
- 270g wody
- 25g miękkiego masła
- 10g soli
- 7-8g świeżych drożdży
- cały zaczyn
- 60-65 g orzechów laskowych
- 60-65 g śliwek suszonych grubo pokrojonych
Wykonanie:
Wymieszać składniki zaczynu aż się dobrze połączą - powstanie bardzo gęsta masa. Przykryć i zostawić na 12-16 godzin.
Wyprażyć orzechy laskowe - w tym celu nagrzać piekarnik do temperatury 180-200 stopni C, wsypać całe orzechy na blachę. Włożyć do piekarnika na środkową półkę na 8-12 minut.
Gdy zaczyn jest gotowy, wymieszać składniki ciasta prócz orzechów i śliwek. Ciasto wyrobić, a pod koniec wyrabiania dodać właśnie orzechy i śliwki. Wyrobić jeszcze chwilę do równomiernego wymieszania. Zostawić pod przykryciem na około 1-1,5 godziny. Jeśli wyrasta 1 godzinę nie trzeba składać ciasta, jesli 1,5 godziny należy je złożyć po około 45 minutach.
Ukształtować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia w koszyku lub w formie wysmarowanej tłuszczem i posypanej otrębami. Ja podzieliłam ciasto na 8 części, ukształtowałam bułki i pozostawiłam do wyrośniecia na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 235 stopni C. Włożyć chleb/ bułki do piekarnika i piec z parą. Po 15 minutach skręcić temperaturę do 215 stopni C i piec dalsze 25-30 minut.
Ostudzić na kratce.
Najlepsze z masłem, chociaż z wędliną też dobrze smakują. Kompletnie bezproblemowe w wykonaniu i przez to (oraz przez nadmiar zakwasu pszennego) będą często u mnie wracały :-)
6 komentarzy:
Mafilka ,ale pięknie się Tobie upiekło
o tak buły , wielkie buły i ja chyba następny raz tez upiekę jako buły, bo bardzo się mi twoje podobają:)))
Piękne są Twoje buły Mafilko :) Cieszę sie, ze piekłyśmy razem te bułeczki:)
Podrówki.
jakie piekne te bułeczki! tzn buły, gdybym miala jakis zakwasik pod reka to bym juz sie zabierala do pieczenia, jednak narazie zakwas musi poczekac bo sie go troche boje:]
Fajne buły. Mnie ten chleb tak bardzo smakował, że wkrótce zrobię według tego przepisu jeszcze raz - może tym razem własnie taki buły. Sliczne są.
Sliczne bulki wyszly! Ciesze sie ze pieklas z nami i ze smakuja Ci moje propozycje! Serdecznie sciskam,
Ja tez myslałam o bułkach ale ze względu na ograniczenia remontowe zdecydowałam sie jednak na chleb...ale pyszne buły!
Prześlij komentarz