środa, 14 października 2009

Chlebowe paluchy z WP #47 i sałatka czosnkowa z brokułami


Doszłam do wniosku, że ostatnio na tym blogu zrobiło się bardziej od-twórczo niż twórczo... Postanowiłam to zmienić, robiąc dziś na kolację sałatkę czosnkową z brokułem i twarożkiem grani. Bardzo dawno jej nie robiłam i zapomniałam już jak bardzo ja lubię :-) Trwając więc w tym postanowieniu zajrzałam do internetu, gdzie na blogu Alci znalazłam zaproszenie do kolejnej edycji Weekendowej Piekarni. Klik. I już znalazłam się na blogu Efi i poczytałam sobie o jej propozycjach. Wyszło na to, że łatwe i przyjemne, a dodatkowo chlebowe paluchy idealnie będą pasowały do mojej kolacyjnej sałatki :-) Zrobiłam. Nie posypałam niczym, bo do czosnkowego smaku najbardziej pasowały paluchy neutralne. 

Przepis:

9 gram suchych drożdży
472 ml ciepłej wody (Uwaga, Mafilka ostrzega, że wody jest trochę za dużo, mi też się tak wydawało patrząc na ilość mąki, ale może ta amerykańska jest inna)Wody można śmiało wlać 350-400 ml, najwyżej później dolać kapkę. Ja dałam na początek 420 g i potem dosypałam jeszcze ok 70 g mąki, a i tak lepieło sie lepiszcze nieziemsko... ;)
4 gramy cukru
55 gram oliwy z oliwek
15 gram soli
85 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
500 - 550 gram mąki pszennej chlebowej 


Dodatkowo:
1 jajko
15 gram ( 1 tablespoon) wody
mak, sezam, papryka, parmezan itp. do poposypania


Przygotowanie:

1. W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać cukier i pozostawić na 5 minut. Dolać olej, wsypać sól, całą mąkę pełnoziarnistą i tyle mąki pszennej chlebowej, aby uformować miękkie ciasto.

2. Ciasto wyrabiać na posypanej mąką stolnicy około 6-8 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misce obracając je tak, aby cała kula była lekko naoliwiona. Przykryć i pozostawić na 1 godzinę, tak, aby dwukrotnie zwiększyło objętość.

3. Wyrośnięte ciasto odgazować i pozostawic na 10 minut. Podzielić na 14 porcji, każdą uformować w rulonik o długości 25 cm i średnicy ok. 2,5 cm. Ruloniki ułożyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia (albo natłuszczonej ), przykryć i odstawić na ok. 20 minut (aż podwoją swoją objętość).

PS. Nie było mowy o rolowaniu... Ciasto mimo zmniejszenia wody i dosypywania mąki do rolowania się nie nadawało. Utoczyłam wałki w naoliwionych dłoniach ;)

4. Jajko zmiksować z wodą (15 gram) i posmarować nim ruloniki. Po wierzchu posypać ulubioną przyprawą lub parmezanem. Piec w temperaturze 190 stopni C (375 stopni F) przez 15-20 minut. Podawać gorące :)

Zrobiłam z całej porcji, ale na paluchy przeznaczyłam połowę, z drugiej zrobiłam chlebek. Wypiek jest bardzo smaczny, a najbardziej jego chrupiąca skórka :-))

Przepis na sałatkę:

  • 400 g brokułów ugotowanych al dente
  • duży kubek serka grani z Piątnicy
  • śmietana wg uznania
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Obgotowane brokuły podzielić na różyczki. Twarożek wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Gdyby było zbyt gęste dolac śmietany. Dresingiem zalać brokuły. Odstawić do "przegryzienia". Podawać z gorącymi paluchami chlebowymi :-)


14 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Kolacja na szóstkę:)

polinqa pisze...

oj dokładnie kolacja na 6+ :D pyszna sprawa

Majana pisze...

O, jak szybciutko u Ciebie są paluchy! Działasz jak błyskawica Mafilko!:))
Pyszniutko się prezentują :)) Poproszę jednego:)

Mafilka pisze...

Na 6+, że tak nieskromnie przyznam rację ;)

Majanko, ale już nie ma.... ;( Nastepnym razem, OK? :*

margot pisze...

Mafilka ty ostatnio jesteś sprinter i to mistrzowski i w szybkości i jakości , ale piękne paluchy
Dziękuję tez za informacje wodne , czyli mniej użyję
ale wiesz sałatka bardzo ciekawa i masz racje że taka sałatka i takie paluchy to duet bardzo udany

grazyna pisze...

Ale masz ostatnio wenę na pieczenie! I co wypiek to lepszy! A sałatkę kupuję w ciemno :)

asieja pisze...

ta sałatkę to bym zjadła z ogrooomną przyjemnością :-)

kasiaaaa24 pisze...

Jak dla mnie rewelacja :)

Gosia pisze...

ta salatka bardzo super wyglad!!! i te chlebowe paluchy rowniez oczywista :) :)
Pozdrawiam :)

kass pisze...

Paluchy bardzo fajne do tej sałatki! Apetycznie wszystko wygląda, pozdrawiam.

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

pyszną miałaś kolację...
pisze to wylizując miseczkę po serku wiejskim Piatnicy ;)

muffingirl pisze...

Cieszę się, że paluchy smakowały i że się udały. Wyglądają super na zdjęciu, nie mówiąc o sałatce. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl

EvFan13 pisze...

Były pyszne mamusiu!!!

emma001 pisze...

paluchy są swietne :) mam ochote teraz na takiego jednego ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin