Przepis:
- 225 g połamanej gorzkiej czekolady 70% lub więcej
- 110 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- cukier puder do obtoczenia
Masło rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z masą czekoladową cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej, dobrze wymieszać - będzie bardzo gęste. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką do herbaty (będzie ciężko, bo ciasto powinno być bardzo twarde), formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec około 12 minut w temperaturze 150ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. Studzić na kratce.
Zamiast ekstraktu z wanilii można dodac rumu na przykład. Poza tym surowe ciasto idealnie się przechowuje zarówno zamrożone jak i w lodówce, a gdy goście w progu staną wystarczy rozgrzać piekarnik i utoczyć kulki ;)
11 komentarzy:
Robiłam je kiedyś i były pyszne:)
jakoś jak na nie patrzę to kojarzą mi się z p[ierniczkami... chyba muszę je w końcu popełnić to się przekonam :)
już je kiedyś piekłam. grzech mi nie straszny :-)
Śliczne są Mafilko!
Nigdy ich nie robiłam,a kuszą, oj kuszą..:)
Pozdrowienia:)
A Majanko Ciebie nie podejrzewałam o nierobienie ich ;) Ty, znana wielbicielka czekolady? Ale już do kuchni ;))
To chyba są idealne dla mnie :) I pięknie wyglądają :)
śliczne są :) sama też ich nie robiłam nigdy, ale coraz bliżej mi do tego :)
ale uroczo popękane :) jeszcze nie piekłam, ale trzeba dodać do listy czekoladowych wypieków skoro tak zachwalasz :)
Te ciasteczka sa niesamowicie urocze :) I sadzac po Twoim opisie - przepyszne. Musze i ja koniecznie je upiec.
Pozdrawiam.
od zawsze mnie zachwycają wygladem
z taką ilością masła i czekolady muszą być.... pyszne!
Prześlij komentarz