sobota, 29 maja 2010

tiara czyli WP#75 - Pain de Compagne

Normalnie pewnie bym jej nie upiekła. Dlaczego? Ano dlatego, że w moim domu nie ma fanów białego pieczywa na drożdżach i właściwie takowego się nie jada. Właściwie - to tak jak prawie, nie? ;) A prawie czyni wielką różnicę ;)

Tak więc upiekłam specjalnie dla Oli, która wczoraj wygrała międzyszkolny konkurs gramatyczny :D  Olka lubi takie pieczywo, nawet bardzo lubi, więc nim własnie została ukoronowana. Tym bardziej, że konsekwencją wygranej jest ocena celująca z języka polskiego na świadectwie. I będzie to jedyna taka ocena w klasie!!! 

Przepis na tiarę jest propozycją Tilianary do 75. wydania Weekendowej Piekarni.

Pain de Compagne
(w kształcie tiary)

Pate Fermentee:
265 g mąki pszennej chlebowej
170 g wody
1/8 łyżeczki drożdży instant


Przygotowanie: Wieczorem przed pieczeniem wymieszać wszystkie składniki pate fermentee do momentu połączenia (mieszanina powinna mieć temperaturę 21 stopni Celsjusza). Odstawić po przykryciem na 1 godzinę w temperaturze 21 stopni Celsjusza, a następnie włożyć na noc do lodówki.

Ciasto właściwe:
235 g mąki pszennej chlebowej
25 g mąki żytniej (to powinna być chyba sitkowa, ale Szkutnik radzi wziąć 720 i 1400 w proporcjach 1:2)
190 g wody
10 g soli
1 łyżeczka drożdży instant
443 g pate fermentee (całe)


Przygotowanie: Rankiem podzielić pete fermentee na kawałki wielkości orzecha i odstawić do ogrzania do temperatury pokojowej przez 1 godzinę. Następnie wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego tylko do momentu rozmieszania. Mieszanina powinna mieć temperaturę 24 stopni Celsjusza. Następnie wyrobić przez 10-15 minut gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć je do naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, uformować w kulę i pozwolić mu przez chwilę odpocząć. Następnie by stworzyć tiarę należy uformować trzy podłużne, choć grube (jak paczki papierosów czy też tabakiery) bochenki i albo:
1) ułożyć je na czas wyrastania złączeniem w górę na omączonym płótnie (lub na blasze), tak by w czasie wyrastania połączyły się w kształt tiary. Pomiędzy te trzy części należy włożyć naoliwioną szklankę, by zachować puste miejsce w środku;
2) ułożyć je na omączonym płótnie oddzielnie na czas wyrastania, a dopiero wkładając je do pieca, ułożyć je tak na kamieniu lub blasze by w czasie pieczenia połączyły się w tiarę (IMO trzeba działać szybko, choć delikatnie).

Piec w 230 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut (przez pierwsze 10 minut z parą). Ostudzić na kratce.

Piekłam zupełnie zgodnie z przepisem, metodą na szklankę ;), ale z połowy porcji. Smakuje Młodej :))

12 komentarzy:

Just My Delicious pisze...

gratulacje! a bułeczki takie jasne są wspaniałe :)

Majana pisze...

Gratulacje dla Córeczki!:))

A chlebek piękny Ci wyszedł Mafilko.

Pozdrawiam ciepło :))

Ps. czy dziś masz imieninki, jak ja? Wszystkiego najlepszego!:))

wiosenka27 pisze...

Ja też upiekłam, właśnie wcinam piętkę. Tylko nie wiem czy mój udział będzie zaliczony bo mój chleb ma zupełnie inny kształt:)

grazyna pisze...

Gratulacje dla Oli, no i ten celujący jedyny w klasie :)
A ja lubię białe drożdżowe i podziwiam :)

Anonimowy pisze...

Okazała ta Twoja tiara!
Fajnie by było zostać taką ukoronowana za domniemane sukcesy. ;))

Pozdrawiam!

lo pisze...

Fajnie dostać taką chlebową tiarę. Gratulacje z okazji konkursu. Zdolną masz córeczkę.

asieja pisze...

uroczy prezent dla strasznie zdolnej Oli. gratulacje :-)

atina pisze...

Gratulacje dla córci!
A pieczywko wygląda pysznie!

majka pisze...

Gratulacje dla Oli. A tiara urocza, idealnie pasuje na jej glowke :)

kulinarne fajerwerki pisze...

Wyszła doskonała!

Tilianara pisze...

Gratulacje do Córci - wspaniały wyczyn :) A tiara jest doskonałym zwieńczeniem takiego sukcesu :)

Karolina pisze...

Gratulacje dla cory! Wypiek piekny, moze sie zabiore za podobny w weekend, ostatnio cos duzo na brazowej mace pieke, naszla mnie ochota na takie biale pieczywo. ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin