Dwie kolejne propozycje do pieczenia w ramach tegotygodniowej Weekendowej Piekarni :-) Zapbook zaproponowała słodkie, drożdżowe bułeczki. Jedne to bagietki mleczne z czekoladą, a drugie to brioszki pieczone na semolinie. Obie propozycje smaczne i puchate.
Bagietki piekłam z połowy porcji, a to dlatego, że mam takie mini formy do ich wypieku, a poza tym 4 małe bagietki to w sam raz dla mojej rodziny do popołudniowej kawki ;) Pierwsze bagietki piekłam zgodnie z przepisem, czyli mrożone kawałki czekolady do środka, kolejne były już eksperymentem... Te na zdjęciu są zawijane z kawałkami mlecznej czekolady ze strzelającym cukrem(!), która mrożona nie była i dlatego dała fajny, rozmazany efekt. Jedliśmy je na podwieczorek z kubkiem zimnego mleka. Pycha!
Przepis:
- 150 g mleka
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 30 g masla roztopionego
- 60 g cukru
- 260 g maki
- Wielka garsc kawalkow czekolady albo lezek ,ktore byly w zamrazalce
- Extrat waniliowy
Wszystko zrobiła za mnie maszyna ;) Ja tylko zwinęłam bagietki, odstawiłam do wyrośnięcia i włożyłam do ppiekarnika w 180 stopni C. na 15 minut.
Brioszka pieczona z użyciem semoliny to mój pierwszy tego typu wypiek. Miałam kupiony kiedyś, kiedyś kilogram włoskiej semoliny di grando duro, bo w przypływie ambicji spaghetti chciałam robić własnoręcznie... ;) Wyszły z tego puchate, pyszne i w sam raz na niedzielne śniadanie brioszki. I wiecie co? Lubię zapach świeżopieczonego, drożdżowego ciasta rozchodzący się z kuchni w niedzielny poranek... do tego jeszcze tylko pyszna kawa z mlekiem i niemal pełnia szczęścia :-)
Przepis:
- 600 g mąki z pszenicy twardej durum
- ciut soli
- 60 g cukru
- 250 g mleka
- Wanilia,np extrat
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 7 g suchych drożdży
- cukier gruby do posypania
I znów wszystko do maszyny ;) Uformowałam z odgazowanego ciasta 8 kulek i włożyłam je do wysmarowanej masłem tortownicy. Przykryte ściereczką wystawiłam na nocne rośnięcie na balkon. Rano wstawiłam do domu, rozgrzałam piekarnik do 180 stopni C., posmarowałam wyrośnięte brioszki mlekiem i piekłam przez 25 minut. Na zdjęciu są jeszcze gorące ;)
23 komentarze:
Śliczne - zarówno bagietki jak i brioszka :)
Mafilka, no kochana , bagietki(mini:)) wyglądają przepysznie, takie kształtne i kolorowe wewnątrz, ale brioszka to cudo, prześlicznie wygląda i jeszcze widać jaki z niej puch
p.s ja tez lubi zapach drożdżowego i zakwasowego pieczywa
Oj tak, zapach drożdżowego ciasta to jest to!Bagietki z dodatkami pysznie wyglądają a brioszka, to arcydzieło! Aż żałuję, że nie mam czasu zrobić...
smakowitości! a ja specjalnie kupiłam wszystko do bagietek i.... czasu nie wystarczyło :(
Bagietki wyglądają jak słodkie roladki a brioszka, to prawdziwy smakołyk :) Te płatki śniegu są takie urocze, aż żałuję że zabrakło mi czasu :)
Hihi jak tez piekłam bagietki z połowy porcji :) A Twoje są cudne, brioszki zazdroszczę, ale semolina jest na razie nie do zdobycia u mnie. Piękne zdjęcia
alez cudnie wygladaja i bagietki i brioszki,pysznie po prostu :) ja semoliny nie dostalam wprawdzie,ale mam zamowiona juz,ale tak mi sie chcialo,ze upieklam je ze zwyklej pszennej maki,ale dopiero jutro zamieszcze przepis-tez pyszne sa :)
Pozdrawiam :)
Mafilko, wszystkie wypieki piękne, widac jakie mięciutkie i puszyste.
Śliczne:)
Pozdrówki:)
Ojej ale jesteś pracowita! Ja nie wiem czy upie
..kę :)))
Pozdrawiam
Te gwiazdki rozwaliły mnie totalnie ;))
Mafilko,wszystko wyglada bardzo smacznie ,tylko siadac i jesc.POzdawiam
mam wielką ochobrioszkę;)
ochotę na brioszke miało być ;)
Ta brioszka jest przecudowna.
Mafilko, wracaj szybko do formy, bo nudno bez Ciebie....
Mafilko, wypieki bardzo ładne... (no ale czy można się spodziewać czegoś innego po Piekarence? :D). Natomiast chciałam zapytać, skąd takie ładne gwiazdeczki? i z czego one? cukrowe?
Dzięki Grażynko :-) Juz lepiej, ale jeszcze nie działam na 100% ;)
Małgosiu, tak one są z cukru i dzieki za mile słowa :-)
Fajnie, że jesteś, spokojnie dochodź do formy :)))
Mafilko kochana, ściskam :***
Mafilko doszły mnie sluchy,ze masz dziś urodzinki! Zyczę więc wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze i dużo, dużo , dużo zdrówka!
Pozdrawiam ciepło:***
Sto lat, sto lat!!! :)
Mafilko kochana zyczę Tobie i Twoim bliskim najwspanialszych Swiąt Bozego Narodzenia!:)))
Prześlij komentarz