Przepis:
zaparka:
- 240 g wrzącej wody
- 60 g mąki żytniej 2000
zaczyn:
- 30 g zakwasu żytniego
- 85 g wody
- 85 g mąki żytniej 2000
ciasto własciwe:
- cała zaparka
- cały zaczyn
- 100 g wody 20 stopni C.
- 300 g białej mąki żytniej 720 (dałam jej 200 g i 100g sitkowej żytniej 1400)
- 8 g soli
1. Zaparka
Przygotować zaparkę zalewając żytnią mąkę razową gorąca woda (temp.90C), dokładnie wymieszać, pozbywając się większych grudek. Zostawić pod przykryciem na 14 godzin
2. Zaczyn
Wymieszać składniki zaczynu, przykryć i zostawić w temp 21C na 14 godzin.
3. Mieszanie
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, wyrabiając na mokrym lub lekko naoliwionym blacie przez 5 minut.
4. Fermentacja główna
Ciasto ostawić w misce na 1 godzinę w 28C.
5. Formowanie
Bardzo lepkie i dość luźne ciasto przełożyć do naoliwionej chlebowej rynienki (2 funtowej).
6. Ostatnia fermentacja
Zostawić ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin w temp pokojowej (ma urosnąć do brzegów foremki).
7. Pieczenie
Piec w piecu rozgrzanym do 260C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze 40 minut. Przed wsunięciem chleba do pieca można wierzch posmarować odrobiną pozostawionej zaparki.
Po wyjęciu z pieca chleb całkowicie wystudzić, następnie zawinąć w lekko naoliwiony papier do pieczenia. Kroić chleb dopiero dnia następnego.
13 komentarzy:
wygląda bardzo smacznie, ładnie wypieczony , ślicznie wyrósł , tylko myślne dlaczego się przykleja do noża i nie bardzo wiem dlaczego
Mafilka, ja piekłam dokładnie wg przepisu i nic , a nic się nie klei miąższ choć jest bardzo wilgotny
Daje się kroić na milimetrowe kromki
Ale piękny:)
Bardzo ładny, już się nie mogę doczekać na mój - jakoś w tygodniu spróbuję upiec.
Ala, ja tez dokładnie wg przepisu... Może mam jakąś mąkę podejrzaną? Jeszcze sprawdzę na innej :)
Wiosenko, dzięki :)
Aniu, jak Cię znam, to będzie doskonały ;)
Mafilko jeśli się klei to na mój rozum mógł posiedzieć w piecu jeszcze chwilkę.
Ale wygląda ślicznie wiesz?
Wspaniale wygląda ten chlebek :)
Mafilko chlebek piękny - i bardzo smaczny :):)
serdecznie pozdrawiam
Sliczny chlebek Mafilko!:))
Czy Ty wiesz, że w końcu go nie spróbowałam ? To pewnie przez piwo noteckie... Ale pachniał wspaniale :)
Polko, Kass pewnie macie rację :) Nie mam do końca zaufania do mojego piekarnika i jak coś piekę pierwszy raz to staram się robić to wg przepisu, choć WIEM że może być za krótko...
Grażynko, bośmy się spiły ;) i kto by tam o chlebie pamiętał...
ale ma dziury cudne!
Mów za siebie, ja tam nie czułam, ze się spiłam :)
Przepiękny, zazdroszczę strasznie, że się udał.
Prześlij komentarz