piątek, 17 kwietnia 2009

Niemiecki wiejski chleb żytnio-pszenny czyli


Weekendowa Piekarnia w swoim 27. wydaniu :-)

Tym razem propozycję chleba podała Liska. Jest to niemiecki chleb mieszany z dodatkiem przypraw. Ja użyłam kuminu, anyżu i kardamonu oraz zmniejszyłam ilość drożdży do 1/2 łyżeczki drożdży instant. Również czas wyrastania u mnie był znacznie krótszy, może dlatego, że w kuchni dziś ogólnie było dosyć ciepło ;)

Niemniej przepis podaję za Liską. 

Przepis:

Niemiecki wiejski chleb żytnio-pszenny

Czas przygotowania:
12-24 godziny wcześniej: odświeżenie zakwasu
8-14 minut: zagniatanie
10 minut: odpoczywanie chleba
2-2,5 godziny pierwsze wyrastanie
1-1,5 godziny: drugie wyrastanie
40 minut: pieczenie

  • 100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej)
  • 350 g (1,5 szklanki) wody
  • 5 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży instant (ja użyłam świeżych)
  • 350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej, chlebowej (użylam typ 720)
  • 130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej (użyłam mąki chlebowej)
  • 20 g (1 łyżka) otrębów żytnich lub pszennych
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kminu indyjskiego
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
  • 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu
  • 10 g (1,5 łyżeczki) soli morskiej
  • Do posypania: otręby żytnie

12-24 godzin wcześniej należy odświeżyć zakwas. Można to zrobić używając 2 łyżek zakwasu i równych części mąki żytniej chlebowej i wody. Tak, by całość wyniosła 100 g. Można też po prostu dokarmić zakwas dowolnym sposobem.

Następnego dnia:

Wlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól. Następnie wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować pnownie przez 3-5 minut.
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny. Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.
Keksówkę o długości 28 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi.
Przelać ciasto, posypać jego wierzch otrębami i odstawić do wyrastania - ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny.

Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Na dno piekarnika wsypać 1/2 - 1 szklanki kostek lodu.
Wstawić wyrośnięty chleb. Piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany d spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut.
Po upieczeniu chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.

Upieczony chleb położyć na kratce kuchennej i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Zachowuje świeżość przez kilka dni.

Chleb jest bardzo aromatyczny, miąższ ma wilgotny i sprężysty, a skórkę chrupiącą. Jest to ten rodzaj, który moja Rodzinka i ja lubimy najbardziej :-) No i z pewnością niejeden raz będę go jeszcze piec.

Dzięki za świetny przepis i kolejny weekend w piekarni :-))

8 komentarzy:

margot pisze...

Jaki,piękny chleb upiekłaś. Od razu widać ,że jest pyszny!

kass pisze...

Pysznie wygląda! i wiem że jest pyszny!
Wiosennego weekendu!

majana pisze...

Piękny Ci wyszedł ten chlebuś! Mniam:)

Liska pisze...

Wyszedł pięknie! Bardzo mi miło, że wzięłaś udział w tej edycji. Dziękuję :)

kasiaaaa24 pisze...

Piękny chlebek i taki dłuuuugi :) Z pewnością pyszny :) Pozdrawiam :)

An-na pisze...

Chleb popisowy po prostu!

Tilianara pisze...

Ale piękny chlebek :) I ja się za niego niedługo biorę więc o trzymanie kciuków proszę, by był taki apetyczny jak Twój :)

Anonimowy pisze...

bardzo ciekawe, dzieki

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin