niedziela, 26 kwietnia 2009

Waniliowy rabarbar i toskańskie kaczuszki ;-)

Taki szybki deser robiła kiedyś Nigella, ale ona robiła go z jabłkami. Stąd pomysł, ale ingrediencje i wykonanie jak najbardziej własne;)

Przepis:

  • 3 laski rabarbaru
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 1 cukier waniliowy
  • kwaśna, gęsta śmietana i cukier puder do dekoracji
  • 3 kromki chleba toskańskiego

Z kromek chleba przy pomocy foremki do wykrawania ciasteczek wyciąć np. kaczuszki, ale kształt może być zupełnie dowolny. U mnie jest to 6 kaczuszek (bez podtekstów!).

Rabarbar pokroić w cienkie plasterki, jabłko również. Na patelni rozgrzać masło i wyłożyć pokrojone owoce, zasypać cukrem waniliowym i na dosyć silnym ogniu podsmażyć ok 5 minut. Wyjąć na talerz, a na patelni umieścić chlebowe kształty i opiec z obu stron. Wyłożyć na owoce. Całość można oprószyć cukrem pudrem. Podawać z kwaśna śmietaną :-)

Bardzo lubię takie połączenie smaków: kwaśność rabarbaru, delikatna słodycz wanilii i gdzieś w tle błądzące masełko... mmm... Mniam :-)

7 komentarzy:

kasiac pisze...

Bardzo, bardzo mi się podoba! Zjadłabym z dokładką albo z dwiema :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

dobre wykorzystanie tego chleba ;)

Anonimowy pisze...

kaczy przepis! :) i ten rabarbar jak tatarak wśród kaczuszek :)

Cezonia pisze...

Bardzo ciekawy ten dodatek kaczuszkowy ;) Fajny deser, nie spotkałam się z podobnym. Pozdrawiam!

kasiaaaa24 pisze...

Kaczuszki mnie powaliły :) Rewelacja :)

olalala pisze...

Super! Proste, pyszne i przyjemne :).

Gosia Oczko pisze...

Cudowny pomysł! :) Chyba podobnie zutylizuję mój toskański ;))

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin