Taki szybki deser robiła kiedyś Nigella, ale ona robiła go z jabłkami. Stąd pomysł, ale ingrediencje i wykonanie jak najbardziej własne;)
Przepis:
- 3 laski rabarbaru
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka masła
- 1 cukier waniliowy
- kwaśna, gęsta śmietana i cukier puder do dekoracji
- 3 kromki chleba toskańskiego
Z kromek chleba przy pomocy foremki do wykrawania ciasteczek wyciąć np. kaczuszki, ale kształt może być zupełnie dowolny. U mnie jest to 6 kaczuszek (bez podtekstów!).
Rabarbar pokroić w cienkie plasterki, jabłko również. Na patelni rozgrzać masło i wyłożyć pokrojone owoce, zasypać cukrem waniliowym i na dosyć silnym ogniu podsmażyć ok 5 minut. Wyjąć na talerz, a na patelni umieścić chlebowe kształty i opiec z obu stron. Wyłożyć na owoce. Całość można oprószyć cukrem pudrem. Podawać z kwaśna śmietaną :-)
Bardzo lubię takie połączenie smaków: kwaśność rabarbaru, delikatna słodycz wanilii i gdzieś w tle błądzące masełko... mmm... Mniam :-)
7 komentarzy:
Bardzo, bardzo mi się podoba! Zjadłabym z dokładką albo z dwiema :)
dobre wykorzystanie tego chleba ;)
kaczy przepis! :) i ten rabarbar jak tatarak wśród kaczuszek :)
Bardzo ciekawy ten dodatek kaczuszkowy ;) Fajny deser, nie spotkałam się z podobnym. Pozdrawiam!
Kaczuszki mnie powaliły :) Rewelacja :)
Super! Proste, pyszne i przyjemne :).
Cudowny pomysł! :) Chyba podobnie zutylizuję mój toskański ;))
Prześlij komentarz