sobota, 7 listopada 2009

Małpi chlebek z WP50.



Jubileuszowe wydanie Weekendowej Piekarni... To już 50 razy wspólnego pieczenia :-)) Świetny pomysł i doskonała zabawa. Ale jak to przy okazji jubileuszów bywa człek popada w pewną zadumę... ;) No i popadłam... ;) Tak więc tym razem zapraszam Was na małpi chlebek, bierzcie łapkami i bawcie się dobrze, a ja jeszcze podumam ;)


Przepis:

  • 610 g mąki pszennej
  • 80 ml wody
  • 170 ml mleka
  • 60 g masła miękkiego
  • 60 g cukru pudru
  • 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

masa słodka:

  • 125 g masła stopionego
  • 60 g cukru brązowego
  • 60 g rodzynek

Wszystkie składniki na ciasto w odpowiedniej kolejności umieściłam w maszynie do chleba i po półtora godzinie formowałam już małe ping-pongi, które obtoczyłam w słodkiej masie i umieściłam luźno w tortowej formie z kominkiem. Zapakowałam w folię i schowałam na noc do lodówki. Wyrosło tak jak  się spodziewałam :-) Piekłam 10 minut w 210 stopniach i 25 minut w 180.

PS. Zytni chleb z rodzynkami też upiekłam, ale przepis tak przerobiłam, że wyszedł mi niezależny chleb, o którym niebawem.



7 komentarzy:

margot pisze...

Mafilka, a o czym dumasz?Bo chleb małpi wzorcowo się udał,śliczny i w całości ten wianuszek i taki jeden segmencik
p.s mi się nie chce wierzyć ,że 50 razy już piekliśmy ,ale bez piekarzy WP by to się nie udało i ot cała prawda

Ania pisze...

No to ja się poczęstuję :-)

polinqa pisze...

o widzę, że już i Ty upiekłaś małpi chlebek, ładny wyszedł.
A ciekawa jestem jak przerobiłaś rodzynkowego

grazyna pisze...

Piękny! Mój właśnie stygnie, zaraz lecę robić zdjęcia :)

myniolinka pisze...

wygląda tak apatycznie, że na chwilke zapomniałam że nie lubię rodzynek :)

andzia-35 pisze...

Pysznie wyglada!

kass pisze...

Małpi chlebek jest baaardzo dobry, wygląda pięknie i tak smakuje...piekłam go nie raz, dlatego tym razem go pominę a upiekłam żytni z rodzynkami...jutro będę jadła na śniadanie bo jeszcze ciepły...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin