środa, 25 listopada 2009

mincemeat... z żurawiny ;)


Ze zrobieniem tej "mielonki" zwlekałam blisko 2 lata. W końcu zmotywowała mnie Szarlotek swoim przepięknym zdjęciem tego smakowego cuda. Teraz już nie pozostaje mi nic innego jak zrobienie jeszcze tych charakterystycznych, kruchych gwiazdeczek... Ale to może później :-)

Oryginalny przepis znajduje się tu i jest autorstwa Nigelli Lowson. Ja z różnych względów odrobinkę musiałam zmienić, ale efekt i tak robi wrażenie.

Przepis:

  • 60 ml wiśniowej, korzennej nalewki
  • 75 g brązowego cukru
  • 300 g świeżej żurawiny
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 150 g sułtanek
  • 1/2 łyżeczki utartych goździków
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • sok z połowy pomarańczy
  • aromat migdałowy
  • 1/2łyżeczki esencji waniliowej
  • 25 ml whisky scotch
  • 2 łyżki miodu

W rondlu podgrzać nalewkę z cukrem, do gotującego się syropu  wsypać przyprawy, suszone owoce oraz żurawinę i smażyć ok 20 minut aż owoce żurawiny popękają, a suszone niemal całkowicie wchłoną płyn. Przestudzić odrobinę i dodać whisky, aromat, esencję i miód. Dobrze rozmieszać. Gotowe!

PS. Z herbata smakuje wyśmienicie :-)

a ponieważ korzenna jest bardzo, więc weźmie udziła w korzennej akcji 

9 komentarzy:

cudawianki pisze...

to w takim razie moze ja tez sie skusze? :-)

Ania pisze...

Ja od lat robię takie tradycyjne, myślę, że oba są świetne na Święta.

Mafilka pisze...

Cudawianko, czasem człowiek nie ma wyjścia po prostu ;)

Aniu, takie tradycyjne to ja robię, ale te sa jednak bardziej świąteczne :-)

lo pisze...

Bardzo lubie to żurawinowe mincemeat. Po pierwsze żurawiny, które uwielbiam, po drugie jest pyszne. Kruche maślane babeczki z tym nadzieniem...poezja.

grazyna pisze...

A to dopiero mielonka :)

majana pisze...

Fajowa ! Ileż smaków, musi pieknie pachnieć :))

margot pisze...

trzymajcie mnie , jakie to jest apetyczne i piękne jednocześnie , cudo

ptasia pisze...

A jak dobrze smakuje jako nadzienie tart i tartaletek...

szarlotek pisze...

Bardzo się cieszę, że chociaż troszeczkę namieszałam w twojej kuchni :) Wygląda przepysznie :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin