A oto i moja propozycja do Tygodnia Potraw z Kaszą Manną. Tak, tak... Długo się zastanawiałam co podać, ponieważ w moim domu 3/4 rodziny właśnie się odchudza, więc wybór musiał paść na potrawę, w której kasza manna po prostu jest.
Przepis na zielony placek znalazłam dawno temu gdzieś... Nie pamiętam po prostu skąd go mam, ale jest zapisany w zeszycie z przepisami na dania MM. I takim daniem jest, ale pod warunkiem, że kaszę manną niestety zastąpimy drobno mieloną kostką sojową. W tym jednak placku jest kasza i już ;)
Przepis:
- 2-3 młode cukinie
- pół opakowania mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 250 g fety
- 5 łyżek kaszy manny
- zielone czyli: szczypior, koperek, pietruszka, rzeżucha, kiełki wszelakie i co tam jeszcze jest jadalne
- czosnek, sól, pieprz - do smaku
- odrobina masła/oliwy do wysmarowania żaroodpornego naczynia
Wykonanie:
Cukinie zetrzeć na drobnej tarce (czy ze skórką czy bez to już wg uznania), szpinak lekko podgotować lub po prostu rozmrozić. Towarzystwo solidnie odcisnąć! Wymieszać z jajami, pokruszoną fetą, kaszą i przyprawić do smaku. Umieścić w żaroodpornym, dobrze natłuszczonym naczyniu i zapiekać około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Zsosem pomidorowo-tuńczykowym ponoć najlepszy...
Smacznie, zdrowo i nietucząco ;)
2 komentarze:
Wygląda pysznie:))
musiało byc pyszne!
Prześlij komentarz