wtorek, 17 lutego 2009

Zielony placek z fetą


A oto i moja propozycja do Tygodnia Potraw z Kaszą Manną. Tak, tak... Długo się zastanawiałam co podać, ponieważ w moim domu 3/4 rodziny właśnie się odchudza, więc wybór musiał paść na potrawę, w której kasza manna po prostu jest.

Przepis na zielony placek znalazłam dawno temu gdzieś... Nie pamiętam po prostu skąd go mam, ale jest zapisany w zeszycie z przepisami na dania MM. I takim daniem jest, ale pod warunkiem, że kaszę manną niestety zastąpimy drobno mieloną kostką sojową. W tym jednak placku jest kasza i już ;)

Przepis:

  • 2-3 młode cukinie
  • pół opakowania mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 250 g fety
  • 5 łyżek kaszy manny
  • zielone czyli: szczypior, koperek, pietruszka, rzeżucha, kiełki wszelakie i co tam jeszcze jest jadalne
  • czosnek, sól, pieprz - do smaku
  • odrobina masła/oliwy do wysmarowania żaroodpornego naczynia

Wykonanie:

Cukinie zetrzeć na drobnej tarce (czy ze skórką czy bez to już wg uznania), szpinak lekko podgotować lub po prostu rozmrozić. Towarzystwo solidnie odcisnąć! Wymieszać z jajami, pokruszoną fetą, kaszą i przyprawić do smaku. Umieścić w żaroodpornym, dobrze natłuszczonym naczyniu i zapiekać około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Zsosem pomidorowo-tuńczykowym ponoć najlepszy... 

Smacznie, zdrowo i nietucząco ;)

2 komentarze:

andzia-35 pisze...

Wygląda pysznie:))

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

musiało byc pyszne!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin