Przepis:
- filet z kurczaka (podwójny), zmielony
- 2 jaja (białka ubić)
- filiżanka odtłuszczonego mleka
- garść otrębów
- pół cebuli czerwonej
- ząbek czosnku
- łyżka sosu sojowego Kikkoman
- 3 krople sosu worcester
- ew. sól i pieprz
- ew. zielony groszek na dno kokilek
Zmielony filet z kurczaka połączyć z zalanymi i wymieszanymi z gorącym mlekiem żółtkami, sypnąć otrebów, drobno pokrojonej cebuli i czosnku, dodać przyprawy wg smaku. Dokładnie wymieszać. Masę połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Przełożyć do kokilek (mi wyszło 6 porcji), te ustawić na blaszce, wlać wrzątku, by sięgał centymetr poniżej brzegu kokilek i piec ok godziny w 170 stopniach C. Smacznego!
PS. Oczywiście groszek wydłubywalam... :( żadną miarą się w Dukanie nie mieści. Niestety...
14 komentarzy:
Suflet, to wyższa szkoła jazdy ! Udał się pokazowo ! Ciekawe, czy mnie by wyszedł, bo taki to by mi smakował okrutnie :)
Pewnie, ze by wyszedł, bo czemu nie? To nie jest żadna sztuka, spróbuj :)
O wow! Wygląda wspaniale, a ja nigdy jeszcze nie jadłam sufletu .
Pozdrawiam Mafilko!:)
eee,ale jaki super suflet!!!! przepysznie wyglada!!!
Pozdrawiam cieplutko :)
Taaaa, teraz to wszytko wina oczka, ładne rzeczy ja się tutaj dowiaduję! Ja tu z dobroci serca, motywuję, a Ty taka niewdzięczna, Eh! okrutny świecie. W sobotę ja sufletuję, o! ;)P
oko zajadające maszkarony
No wyczytałam tu i tam, że dzis u Ciebie maskarada... Ja zbieram białeczka na 20.go marca ;)
Jakieś kremiki fajne tylko zrobic proszę, cobym miała co ściągać Motywatorko he, he... ;)
Ano! podjadłyśmy sobie słodko :) A jakże! Chyba niedługo narodzi się tradycja "maszkarony Czwartkowe" hehe ;)
A wasabi? Wasabi Cię nie nęci? ;) Pola mnie właśnie nakręciła na orient ;)
O, takich rarytasow na diecie nie mialam. ;P Pozdrowienia z bezsennego Yorkshire. ;)
Oczko, kolekcjonuję kremiki i ten z wasabi już do kolekcji dodany :) Niemniej zapowiada mi się hurtowa produkcja makaronów na wieczór panieński, więc wszystkie kremy dozwolone ;)
Karolino, u mnie takie rarytasy nieczęste są, najczęściej po prostu otwieram pudelko/puszkę i już ;)
O zdecydowanie coś mnie :) Ładnie apetycznie się prazentuje! :)
Ha, i wszystko jasne :D
Jaki piękny suflet wg Dukana ;)
pozdrawiam ulcik
O kurczę,
dziwne;P
Ciekawa jestem jak smakuje taki suflecik;p
Pozdrawiam, Olcik.
Prześlij komentarz