wtorek, 10 listopada 2009

żytni chleb na zakwasie z orzechami



To jest właściwie nasz chleb codzienny. Piekę go już baaardzo długo, a ponieważ zmieniam dodatki nigdy nam się nie nudzi. To taki pewniak, zawsze wychodzi :-) Pasują do niego wszelkie ziarna i im jest ich więcej tym lepiej. Piekę go z dynią, słonecznikiem, z sezamem, kminkiem, czarnuszką, makiem, po prostu z tym co akurat mam w "magicznej szufladzie". Tym razem chleb jest z orzechami. Pyszny!

Przepis:

zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej razowej, grubej
  • 300 g letniej wody

składniki zaczynu mieszamy w misce, okrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin, najlepiej w ciepłe miejsce (u mnie to jest górna szafka w łazience, bo tam najcieplej).

ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • ok 430 g wody
  • 750 g mąki zytniej typ 720
  • 16 g soli
  • 160 g ziaren: 30 g słonecznika, 75 g tłuczonych grubo orzechów laskowych, 75 g tłuczonych grubo orzechów włoskich (tłukę w moździerzu)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży, opcjonalnie, gdy mamy młody zakwas.

Do zaczynu dolać wodę i dobrze rozmieszać, wsypać mąkę, sól i ziarna (ew. drożdże) i wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Dać chwilke ciastu odpocząć, przygotowując w tym czasie keksówkę. Ciasto przełożyć do keksówki, przykryć naoliwiona folią i odstawić do wyrośnięcia (czasem 2 h wystarczą, a czasem i 6 potrzeba). Piekarnik nagrzać do 250 stopni C., włożyć chleb i zmniejszyć do 220 stopni, po 20 minutach obniżyć temperaturę do 200 stopni, po 30 minutach do 180 stopni i tak dopiekać (można już bez keksówki) jeszcze ok 25 minut.

Z podanych ilości wychodzi solidny bochen chleba, ale chleb jest smaczny i do tygodnia potrafi byc świeży, a im starszy tym lepszy :-)

7 komentarzy:

majka pisze...

Sliczny chlebek. Z orzechami musi smakowac znakomicie! Juz wyobrazam sobie jako dodatek do niego ser plesniowy :)) Mniam!

kass pisze...

Piękny! A ztymi orzechami pyyyszny musi być, upiekę niedługo...a wiesz że ja dzisiaj też piekę chleb z orzechami z przepisu Liski...orzechowy tydzień przecież mamy!
Pozdrawiam cieplutko!

margot pisze...

oj , jakie piękny i jak mu ślicznie z tymi orzechami....
Mafilko , ja też uwielbiam zakwasowe z dodatkami , zresztą ja mało które pieczywo nie lubię takie domowe :PPPP

Majana pisze...

Wspaniały chlebek Mafilko i te orzechy mniam :))
Musi byc pyszy :))

Ewelina Majdak pisze...

MNIAM MNIAM MNIAM!!!!
:))))))
A Twoje logo jest cudne :))))

szarlotek pisze...

Piękny! To jest to ,co za mną ostatnio chodzi:)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

moze mała wymianka, Ty rzucisz chlebkiem ja ciecierzycą? ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin