Przepis:
- 1 szklanka sezamu, uprażonego na suchej patelni
- 100 g masła
- 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1/3 szklanki ciemnego cukru muscovado
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1¼ szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki cynamonu
Masło utrzeć z cukrami, ucierając dodać jajko. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem, następnie stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki (duży orzech włoski). Każdą kulkę otaczać w sezamie, lekko spłaszczać i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układać je w sporych odstępach, bo nieco rosną :)
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 190ºC, aż będą złote (nie brązowe, należy uważać by ich nie przepiec). Odczekać, aż ostygną i ściągać z blaszki.
Podobno przynoszą szczęście, jak wszystkie ciastka z sezamem... ;)
15 komentarzy:
Tyyyy, niezłe są! :))))
Jestem tego samego zdania! Szkoda, ze się nie załapałam :)
Śliczne :)
Śliczne i pyszne. Tez je już kiedyś robiłam:)
Mafilko ciasteczka pięknie się prezentują, też mam na nie ochotę...i fajnie je obfociłaś!
To ja tez poprosze taka wiezyczke sezamowych ciasteczek :) Wygladaja przepysznie.
Uroczo wyglądają te ciasteczka :) Skonsumowałabym jedno tuż przed snem :)
Jakie cudne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Są piękne Mafilko!!!:)))
wzorcowe te ,,szczęśliwe" ciasteczka
ajaj,alez cudnie one wygladaja!!! slicznie i apetycznie :)porwalabym jedno.....
Milego dnia zycze :)
cudne zdjęcia Mafilko :-)
jak ja lubię sezam i wszystko co sezamowe :)
to ja już mam na nie smaka :)
Co zrobić by nie będąc Twoim Dzieciem dostać jedno ciastko? :))))
Prześlij komentarz