A teraz mój kurczak z ciecierzycą i tymiankiem.
Przepis - nie podaję ilości celowo:
- ciecierzyca, najlepiej ugotowana a nie z puszki
- oliwa z oliwek
- tymianek suszony lub świeży
- sól
- świeżomielony pieprz
- filety z kurczaka
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić delikatnie. Opruszyć solą, pieprzem i tymiankiem, solidnie skropić oliwą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Rozgrzać piekarnik z opiekaczem lub grill i upiec filety.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek i wsypać ciecierzycę oraz tymianek. Obtoczyć cieciorkę w oliwie i tymianku, posolić i popieprzyć.
Podawać z selerem naciowym albo zieloną sałatą, albo ogórkami, pełna dowolność.
Taka wersja ciecierzycy to moja ulubiona wersja. Ziarenka pięknie się błyszczą od oliwy i smakowicie chrupią, a tymianek podkreśla ich orzechowy smak.
5 komentarzy:
Mafilka :) Jesli zostalo troche to ja bym sie podpiela co? Ja malo jem to taka malutka porcyjka mi by wystarczyla :DD
ja z poleczką chętna do podpięcia ;)
dziękuje za udział w zabawie :)
Mmm... Dobre to musi być :)
To jest dobre :) Ale Moje Kochane została tylko garsć cieciorki i kawałek selera... ;)
Aga, to ja dziękuję :-)
Slinka mi cieknie na taki obiadek! Mniam!:))
Prześlij komentarz