niedziela, 24 maja 2009

Pieczony kurczak w towarzystwie ciecierzycy z tymiankiem

Ledwo co zdążyłam... ale się udało :-) Aga-aa i jej blog Eksperymentalnie to patroni tygodnia z ciecierzycą, bardzo smakowitej zabawy :-) Plany miałam baaardzo szumne, a to sałatka, a to hummus, a to zupka... Miałam. Nastepnym razem sie poprawię ;)

A teraz mój kurczak z ciecierzycą i tymiankiem.

Przepis - nie podaję ilości celowo:

  • ciecierzyca, najlepiej ugotowana a nie z puszki
  • oliwa z oliwek
  • tymianek suszony lub świeży
  • sól
  • świeżomielony pieprz
  • filety z kurczaka

Filety z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić delikatnie. Opruszyć solą, pieprzem i tymiankiem, solidnie skropić oliwą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Rozgrzać piekarnik z opiekaczem lub grill i upiec filety.

Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek i wsypać ciecierzycę oraz tymianek. Obtoczyć cieciorkę w oliwie i tymianku, posolić i popieprzyć.

Podawać z selerem naciowym albo zieloną sałatą, albo ogórkami, pełna dowolność.

Taka wersja ciecierzycy to moja ulubiona wersja. Ziarenka pięknie się błyszczą od oliwy i smakowicie chrupią, a tymianek podkreśla ich orzechowy smak.

5 komentarzy:

zawszepolka pisze...

Mafilka :) Jesli zostalo troche to ja bym sie podpiela co? Ja malo jem to taka malutka porcyjka mi by wystarczyla :DD

aga-aa pisze...

ja z poleczką chętna do podpięcia ;)
dziękuje za udział w zabawie :)

Casia pisze...

Mmm... Dobre to musi być :)

Mafilka pisze...

To jest dobre :) Ale Moje Kochane została tylko garsć cieciorki i kawałek selera... ;)
Aga, to ja dziękuję :-)

majana pisze...

Slinka mi cieknie na taki obiadek! Mniam!:))

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin