czwartek, 14 maja 2009

Biało - zielony obiad, czyli...

...panga w sosie kokosowym z surówką z młodej kapusty i chlebem z ziarnami.

Na obiad miała być po prostu jakaś ryba... Nie mam chęci ostatnio na gotowanie, nerka jednak mi doskwiera i wcale, a wcale nie jest to uczucie przyjemne :( Jednak po dokładnym przeglądzie zakamarków lodówki znalazły się całkiem fajne produkty, które ową 'jakąś rybę' uczyniły bardzo smacznym i niemal wykwintnym ;), a już na 100% zdrowym, obiadem :-) W dodatku mało pracochłonnym, a to ważne ostatnio...

Panga w sosie kokosowym:

  • filety mrożone z pangi białej ok 1 kg.
  • mała puszka mleczka kokosowego
  • niewielki kawałek imbiru
  • płatki skórki z limonki
  • sól
  • kolorowy pieprz świeżo mielony
  • oliwa

Lekko rozmrożoną rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą, posolić, popieprzyć i opruszyć startym na tarce imbirem oraz płatkami skórki z limonki. Ilość i rodzaj przypraw to kwestia indywidualna, można jeszcze dodać papryczkę chilli. Tak przygotowaną rybę włożyć do nagrzanego do 200 stopni C. piekarnika i piec ok 20-30 minut, w zależności od stopnia zamrożenia ryby. Gdy ryba zrobi się już zupełnie biała należy zalać ją mleczkiem kokosowym i jeszcze chwilkę zapiec. 

Tak przygotowana panga ma niesamowity smak, a sos... niebiański wręcz ;)

Surówka z młodej kapusty:

  • niewielka główka młodej kapusty
  • 3 rzodkiewki
  • 1 zielony ogórek gruntowy
  • 1 małosolny ogórek
  • sos koperkowo-ziołowy Knorr wg przepisu

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć i drobno pokroić. Rzodkiewki i ogórki pokroić w półplasterki. Przygotować sos, zalać nim warzywa i wszystko razwm delikatnie wymieszać.

Taka surówka pasuje do wielu dań, również doskonale smakuje z fetą na przykład :-)

Chleb mieszany z ziarnami:

  • 100 g zakwasu z mąki żytniej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 200 - 250 g ciepłej wody

Wszystko razem wymieszać w misce, włożyć do worka foliowego i odstawić na 8-12 h. 

  • 150 g mąki żytniej białej
  • 230 g mąki pszennej chlebowej
  • 200-250 g ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki ziaren kwinku
  • 0,5 łyżki ziaren czarnuszki
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni

Do miski z zaczynem dosypać resztę składników, sól rozpuścić w wodzie i dolać 200 g, resztę wody dolewać w razie konieczności. Ciasto ma być dosyć gęste, ale na tyle rzadkie by dało się mieszać zwykłą, drewnianą łyżką.

Wysmarować keksówkę olejem i obsypac mąką, wyłożyc do niej ciasto chlebowe, całość wsadzić do foliowego worka i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 h. Piekarnik rozgrzać maksymalnie. Chleb posmarować olejem i opruszyć mąką lub ziarnami wg uznania, włożyć do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C., a po 15 minutach do 200. Piec w sumie ok 1 h. Studzić na kratce, a kroić 12 h po wyciągnięciu z piekarnika... :-)

Ja piekę ten chleb wieczorem, by był dobry na śniadanie :-)

Do ryby i surówki podałam ten chleb bardzo cieniutko pokrojony. Maczany w kokosowym sosie smakował wybornie :-)

3 komentarze:

Casia pisze...

Wspaniały, zdrowy, wiosenny obiadek :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

Brzmi przepysznie, a ten chlebek wygląda bosko!

Anonimowy pisze...

While I surf blog , i found a all new trick in http://pic-memory.blogspot.com/

Vistor can comment and EMBED VIDEO YOUTUBE , IMAGE. Showed Immediately!
EX : View Source.
http://pic-memory.blogspot.com/2009/02/photos-women-latin-asian-pictu...(add photos and videos to Blogspot comments).
Written it very smart!
I wonder how they do it ? Anyone know about this , please tell me :D
(sr for my bad english ^_^)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin