Na obiad miała być po prostu jakaś ryba... Nie mam chęci ostatnio na gotowanie, nerka jednak mi doskwiera i wcale, a wcale nie jest to uczucie przyjemne :( Jednak po dokładnym przeglądzie zakamarków lodówki znalazły się całkiem fajne produkty, które ową 'jakąś rybę' uczyniły bardzo smacznym i niemal wykwintnym ;), a już na 100% zdrowym, obiadem :-) W dodatku mało pracochłonnym, a to ważne ostatnio...
Panga w sosie kokosowym:
- filety mrożone z pangi białej ok 1 kg.
- mała puszka mleczka kokosowego
- niewielki kawałek imbiru
- płatki skórki z limonki
- sól
- kolorowy pieprz świeżo mielony
- oliwa
Lekko rozmrożoną rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą, posolić, popieprzyć i opruszyć startym na tarce imbirem oraz płatkami skórki z limonki. Ilość i rodzaj przypraw to kwestia indywidualna, można jeszcze dodać papryczkę chilli. Tak przygotowaną rybę włożyć do nagrzanego do 200 stopni C. piekarnika i piec ok 20-30 minut, w zależności od stopnia zamrożenia ryby. Gdy ryba zrobi się już zupełnie biała należy zalać ją mleczkiem kokosowym i jeszcze chwilkę zapiec.
Tak przygotowana panga ma niesamowity smak, a sos... niebiański wręcz ;)
Surówka z młodej kapusty:
- niewielka główka młodej kapusty
- 3 rzodkiewki
- 1 zielony ogórek gruntowy
- 1 małosolny ogórek
- sos koperkowo-ziołowy Knorr wg przepisu
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć i drobno pokroić. Rzodkiewki i ogórki pokroić w półplasterki. Przygotować sos, zalać nim warzywa i wszystko razwm delikatnie wymieszać.
Taka surówka pasuje do wielu dań, również doskonale smakuje z fetą na przykład :-)
Chleb mieszany z ziarnami:
- 100 g zakwasu z mąki żytniej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 200 g mąki żytniej razowej
- 200 - 250 g ciepłej wody
Wszystko razem wymieszać w misce, włożyć do worka foliowego i odstawić na 8-12 h.
- 150 g mąki żytniej białej
- 230 g mąki pszennej chlebowej
- 200-250 g ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki ziaren kwinku
- 0,5 łyżki ziaren czarnuszki
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g pestek dyni
Do miski z zaczynem dosypać resztę składników, sól rozpuścić w wodzie i dolać 200 g, resztę wody dolewać w razie konieczności. Ciasto ma być dosyć gęste, ale na tyle rzadkie by dało się mieszać zwykłą, drewnianą łyżką.
Wysmarować keksówkę olejem i obsypac mąką, wyłożyc do niej ciasto chlebowe, całość wsadzić do foliowego worka i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 h. Piekarnik rozgrzać maksymalnie. Chleb posmarować olejem i opruszyć mąką lub ziarnami wg uznania, włożyć do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C., a po 15 minutach do 200. Piec w sumie ok 1 h. Studzić na kratce, a kroić 12 h po wyciągnięciu z piekarnika... :-)
Ja piekę ten chleb wieczorem, by był dobry na śniadanie :-)
Do ryby i surówki podałam ten chleb bardzo cieniutko pokrojony. Maczany w kokosowym sosie smakował wybornie :-)
3 komentarze:
Wspaniały, zdrowy, wiosenny obiadek :)
Brzmi przepysznie, a ten chlebek wygląda bosko!
While I surf blog , i found a all new trick in http://pic-memory.blogspot.com/
Vistor can comment and EMBED VIDEO YOUTUBE , IMAGE. Showed Immediately!
EX : View Source.
http://pic-memory.blogspot.com/2009/02/photos-women-latin-asian-pictu...(add photos and videos to Blogspot comments).
Written it very smart!
I wonder how they do it ? Anyone know about this , please tell me :D
(sr for my bad english ^_^)
Prześlij komentarz