Smakowały wybornie! Konkurs skoków był przepiękny! Adam Małysz zajął drugie miejsce! Pełnia szczęścia w rodzinnym gronie!
Przepis*:
- 220 g miękkiego masła
- 2,5 łyżki soku pomarańczowego
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki skrobi kukurydzianej
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka żurawiny suszonej
- 0,5 szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 0,25 łyżeczki soli
Masło wraz z cukrem i sokiem utrzeć na puszystą masę, dosypać mąkę, skrobię i sól i dokładnie wymieszać, dodać bakalie. Z ciasta uformować dwa wałki, zawinąc w papier do pieczenia i umieścic w lodówce na minimum 4 godziny. Po tym czasie pokroić wałki w plastry grubości 1 cm, ułożyc na blasze i piec w 165 stopniach C. ok 20 minut lub do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce. Jeść i cieszyć się z kolejnych sukcesów Wielkiego Małego Człowieka!!!
Ciacha pozwalam sobie dołączyć do akcji "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk".
* Oryginalny przepis pochodzi z książki "Canada - Excellence At Your Table".
9 komentarzy:
O wow! Mafilko ,ale jesteś prędziutka! :)) Ślicznie Ci wyszły te ciacha! Prawda,ze pyszne?:)))
A ze SREBRA MAŁYSZA bardzo, bardzo się wszyscy cieszymy! Hurrraaa!:))))
Taaaaak, skądś je znam... O! Taaaa, u Dużej Siostry się do nich śliniłam :)
Se zrobię... kiedyś ;)
Ale pyszności! A ja oglądałam "na sucho", ale potem uczciłam to małym piwkiem :)
Wow Mafilko cieszę się, że się na nie skusiłaś i to w takim dniu !:)
Tempo iście ekspresowe;-) My za kilka minut wstawiamy do piekarnika kolejną partię;-)
Fajne te ciasteczka :)
ach, uwielbiam suszoną żurawinę
z chęcią skuszę się na upieczenie takich ciasteczek
dasz kilka, ale tak po kryjomu no nie ?;)
Fajnie, że upiekłaś na tak wyjątkowy dzień:)
Prawdziwi kibice.
Telewizor, skoki i ciastka!:D
Prześlij komentarz