piątek, 12 lutego 2010

pizza mm z twarogiem, czosnkiem i kaparami

Na pszennym razowym cieście, pysznym i chrupiącym, z typowymi przyprawami pizzowymi: oregano, tymiankiem i odrobiną rozmarynu. Pizza. W całości  zgodna z MM, jako posiłek węglowodanowy z fazy I, a jednak smaczna ;) Bez kiełbasy, boczku, sera, za to z chudym twarogiem, czosnkiem i kaparami. Wyśmienita!

Przepis:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej T 2000
  • pół szklanki letniej wody lub mleka do 1,5% tłuszczu
  • 10 g suchych drożdży (poprzestałam na 1 łyżeczce)
  • sól
  • odrobina fruktozy
  • chudy twaróg do 1,5% tłuszczu ok 150 g 
  • koncentrat pomidorowy
  • oregano, tymianek, rozmaryn, sól
  • 2 ząbki czosnku
  • garść kaparów
  • 8 pieczarek

Z mąki, wody, drożdży, soli i fruktozy zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy do ciepłego, ma podwoić objętość. Następnie zagniatamy ponownie i wykładamy nim niedużą formę, im większa forma tym cieńsze ciasto. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i obsypujemy przyprawami, obkładamy pokrojonymi w pasterki pieczarkami, obsypujemy rozkruszonym twarogiem, kaparami i pokrojonym w plasterki czosnkiem, lekko solimy. Pieczemy 10 minut w 250 stopniach C. Smacznego!

Smakowała nawet moim dzieciom....;)

10 komentarzy:

Kuba pisze...

W życiu bym nie wpadł na przygotowanie pizzy z twarogiem! Bardzo ciekawy pomysł! Chętnie wypróbuję, chociaż nie wiem czy Moja Bardziej Konserwatywna Połówka ją zaakceptuje. Dla niej pizza to ciasto, sos, szynka i ser zółty :-)

majana pisze...

Ja sie chetnie poczęstuje :)) Wygląda bardzo smacznie , wszystkie te dodatki bardzo lubię, więc z pewnością bedzie mi smakować:)

Pozdrawiam ciepło!:)

grazyna pisze...

Jaką fajną pizzę wyprodukowałaś! Zaczyna mi się ta dieta podobać :)

kasiaaaa24 pisze...

Bardzo ciekawa propozycja :) Pysznie wygląda, a sama chyba nie pomyślałabym o takich dodatkach :)

Pozdrawiam :)

asieja pisze...

nigdy nie jadłam kaparów
ale to twarogowo pieczarkowe połączenie na pizzy bardzo mnie zachęca do wypróbowania :-)

viridianka pisze...

kaparom podziękuję ale razowy spód z serem i czosnkiem jak najbardziej, i jeszcze ten razowy spód, mniami!

Cynamon pisze...

Zabierałam się za pizzę MM, ale zamiast tego zjadłam normalną. :P Zawsze się zastanawiałam, czy pizza z twarożkiem będzie dobra, jak mówisz że tak, to na pewno spróbuję! :D

Ania vel Vespertine pisze...

myslałam, ze to pizza Marylin Monroe :)))

szarlotek pisze...

Przyznaję, że dla mnie to zupełna nowość ! Może czas spróbować ...;D

Olciaky pisze...

O łał, taka chyba by mi posmakowała;)
Naprawdę brzmi i wygląda zachęcająco- jest taka bogata!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin