Przepis:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej T 2000
- pół szklanki letniej wody lub mleka do 1,5% tłuszczu
- 10 g suchych drożdży (poprzestałam na 1 łyżeczce)
- sól
- odrobina fruktozy
- chudy twaróg do 1,5% tłuszczu ok 150 g
- koncentrat pomidorowy
- oregano, tymianek, rozmaryn, sól
- 2 ząbki czosnku
- garść kaparów
- 8 pieczarek
Z mąki, wody, drożdży, soli i fruktozy zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy do ciepłego, ma podwoić objętość. Następnie zagniatamy ponownie i wykładamy nim niedużą formę, im większa forma tym cieńsze ciasto. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i obsypujemy przyprawami, obkładamy pokrojonymi w pasterki pieczarkami, obsypujemy rozkruszonym twarogiem, kaparami i pokrojonym w plasterki czosnkiem, lekko solimy. Pieczemy 10 minut w 250 stopniach C. Smacznego!
Smakowała nawet moim dzieciom....;)
10 komentarzy:
W życiu bym nie wpadł na przygotowanie pizzy z twarogiem! Bardzo ciekawy pomysł! Chętnie wypróbuję, chociaż nie wiem czy Moja Bardziej Konserwatywna Połówka ją zaakceptuje. Dla niej pizza to ciasto, sos, szynka i ser zółty :-)
Ja sie chetnie poczęstuje :)) Wygląda bardzo smacznie , wszystkie te dodatki bardzo lubię, więc z pewnością bedzie mi smakować:)
Pozdrawiam ciepło!:)
Jaką fajną pizzę wyprodukowałaś! Zaczyna mi się ta dieta podobać :)
Bardzo ciekawa propozycja :) Pysznie wygląda, a sama chyba nie pomyślałabym o takich dodatkach :)
Pozdrawiam :)
nigdy nie jadłam kaparów
ale to twarogowo pieczarkowe połączenie na pizzy bardzo mnie zachęca do wypróbowania :-)
kaparom podziękuję ale razowy spód z serem i czosnkiem jak najbardziej, i jeszcze ten razowy spód, mniami!
Zabierałam się za pizzę MM, ale zamiast tego zjadłam normalną. :P Zawsze się zastanawiałam, czy pizza z twarożkiem będzie dobra, jak mówisz że tak, to na pewno spróbuję! :D
myslałam, ze to pizza Marylin Monroe :)))
Przyznaję, że dla mnie to zupełna nowość ! Może czas spróbować ...;D
O łał, taka chyba by mi posmakowała;)
Naprawdę brzmi i wygląda zachęcająco- jest taka bogata!
Prześlij komentarz