Różne płatki i w różnej postaci goszczą na naszym stole podczas śniadań bardzo często. Nie ukrywam, że jest to najszybsze i najwygodniejsze śniadanie w ciągu tygodnia. Przy okazji bardzo pożywne i energetyczne. No i na szczęście lubiane... :-) Jadamy je każdy po swojemu, M. z jogurtem, O. z mlekiem, B. na ciepło, ja z kefirem. Każdy z nas ma swój ulubiony smak. Ostatnio zrobiłam dwie:
Granola klonowa z pekanami i żurawiną.
To moja ulubiona wersja. Spiekam dosyć mocno, bo lubię chrupkość. A smak... Połączenie syropu klonowego z orzechami pekan złamane kwaskową żurawiną... Pycha!
Przepis:
- płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe w ilości dowolnej
- syrop klonowy w ilości wystarczającej
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
- trochę brązowego cukru, ale niekoniecznie
- suszona żurawina, najlepiej ekologiczna bez zbędnych dodatków
- pokrojone na ósemki orzechy pekan w ilości koniecznej
wszystko razem mieszam i wykładam cienką warstwą na przykrytą papierem do pieczenia blachę. Piekę 30-45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem i co 10 minut wstrząsam blachą, aby płatki w miarę równo się przypiekły. Po wystudzeniu wędrują do specjalnego pojemnika.
Granola bardzo mocno czekoladowa
A to z kolei ulubieniec mojej córki. Nieco lżej spieczona, ot tyle, by była chrupka ale nie twarda.
Przepis:
- płatki z dowolnego zboża, ale nie błyskawiczne 1 szklanka
- olej słonecznikowy 2 łyżki
- trochę syropu klonowego lub miodu wielokwiatowego ok 3 łyżek
- kakao 3 łyżki lub więcej
- gorzka czekolada ok 8 kostek rozdrobniona
wszystko razem, z wyjątkiem czekolady, mieszam i cienką warstwą rozkładam na papierze do pieczenia... itd, dokładnie jak wyżej. Po wyjęciu z piekarnika dosypuję rozdrobnioną czekoladę, mieszam wszystko, po 10 minutach czynność powtarzam, a po wystygnięciu chowam w sobie tylko wiadomym miejscu, bo inaczej musiałabym za chwilę robić następną ;)
* za Wikipedią oczywiście.
2 komentarze:
uwielbiam granolę
najbardziej z zimnym mlekiem
muszę sama zrobic:-)
Pięknie wygląda. Ja jeszcze nie robiłam. Czas to zmienić...
Prześlij komentarz