czwartek, 5 marca 2009

Ziemniaki, papryka i ser halumi


W pierwotnej wersji tej zapiekanki występuje batat, ale we "wsi", w której mieszkam jest nie do kupienia ;( Za to okazuje się, że wcale nie jest on taki niezbędny :-)

Przepis na tę pyszność znalazłam u Nigelli oczywiście. Impreza mało pracochłonna, tania i naprawdę smaczna. Można znaleźć w niej doskonale zrównoważone smaki słodkiej papryki i ziemniaków, skarmelizowanej lekko cebuli, pieczonego czosnku i sera halumi. I gdyby nie te ziemniaki..., to możnaby jeść ją każdego dnia na kolację ;)

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 duży batat
  • 1 duzy czerwony ziemniak (u mnie po prostu 2 duże zwykłe ziemniaki)
  • 1 czerwona cebula
  • pół główki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta/pomarańczowa papryka
  • 4 łyżki oliwy
  • 125 g pokrojonego sera halumi
  • czarny pieprz

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę (batat można w wiekszą, szybciej się piecze niż pozostałe warzywa), cebulę pokroić w ósemki, papryki oczyscić z nasion i pokroić w śrenie kawałki, czosnek rozdzielić na ząbki, ale nie obierać. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą i obsypać pieprzem. Wymieszać ręką, aby warzywa pokryły się w miarę możliwości oliwą. Wsadzić do piekarnika i piec ok 45 minut. Warzywa powinny być upieczone, a nawet ciut przypieczone.

Teraz trzeba piekarnik nastawić na max i włączyć najlepiej górną grzałkę - grill. Na upieczone warzywa położyć pokrojony wplasterki ser halumi, całość zapiekać ok 7-10 minut.

Podawać natychmiast :-)

Przepis pochodzi od Nigelli z ksiażki "Nigella Gryzie"

2 komentarze:

asieja pisze...

u mnie póki co też nie znalazłam batatów,
ale może za słabo szukam
sałatka wygląda cudnie,
tyyyle kolorów w jednym daniu :-)

Agata pisze...

..i ten ser halumi. Uwielbiam go za samą nazwę:)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin