idealna jak się zupełnie nic nie ma w lodówce. No dobrze, prawie nic ;) bo jakoś tak ciasto francuskie w czeluściach zamrażarki zawsze się znajdzie. A nadaje się ono to tej tarty równie dobrze jak ciasto kruche (choć Stephani Tatin by się pewnie oburzyła - a może nie? Wszak była francuską i w dodatku roztargnioną...).Przepis:
- mrożone ciasto francuskie
- 3 jabłka
- łyżka czubata masła
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- cynamon, przyprawa piernikowa, wanilia, sok z limony - co kto lubi
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Jabłka obrać, pokroić na ósemki i wyjąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać masło z cukrem i zrobić karmel, włożyć jabłka i dokładnie obtoczyć je w karmelu. Można teraz dodać przyprawy, ale nie należy mieszać zbyt energicznie, bo się jabłka rozpadną, a to nie wskazane raczej jest. Tak przygotowane jabłka rozłożyć równą warstwą w formie do tarty. Przykryć jabłka ciastem francuskim podwijając jego końce pod jabłka. Ciasto ponakłuwać widelcem i tak przygotowane umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i dopiec kolejne 20 minut.

Można podawać na ciepło z lodami waniliowymi na przykład, albo poprostu podawać i już ;) Na zdjęcia załapał się ostatni kawałek...









4 komentarze:
jabłuszka i cynamon
pyszności :-)
Taka tarta nalezy do jednych z moich ulubionych.
Jabłka i cynamon to coś dla mnie!:))
Hihi łatwa,szybka i smaczna:)
Prześlij komentarz