poniedziałek, 18 maja 2009

Szparagi białe zapieczone z żółtym serem



I co ja będę dużo gadać? Pomysł żywcem i bez bicia zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga wegetariańskiego :-) Zwegowani miewają fajne pomysły ;))) Przy okazji pozdrawiam cieplutko :-)

Przepis:

  • pęczek szparagów zielonych lub białych, obranych (białe) i pozbawionych stwardniałych końców
  • żółty ser 
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa

Do żaroodpornego naczynia wlać tyle oliwy, by szparagi swobodnie się w niej nurzały, ale nie topiły. Obtoczyć je tąż i obsypać utartym żółtym serem. Popieprzyć. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni C. piekarnika i zapiekać 10-20 min. Zielone krócej, białe dłużej.

Podawać z jajkiem na miękko albo sadzonym, z zieloną sałatą, z majonezem... Jak kto lubi :-)

4 komentarze:

Majana pisze...

Pysznie się prezentują ! Jeszcze takich nie jadłam:)

asieja pisze...

mam ochotę na takie zapieczone :-)

kass pisze...

Bardzo lubie szparagi, takich jeszcze nie robilam, musza byc pyszniutkie!

Anonimowy pisze...

zwegowani także pozdrawiają :P
przepraszamy, że tak po nie w czasie :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin