wtorek, 24 marca 2009

Chrupiące, razowe pancakes

i to wcale nie z powodu solidnego spieczenia ;)

Te pankejki chrupią, bo mają w sobie mak i ziarno słonecznika. Poza tym nie są słodkie, więc można je zjadać równie dobrze z dodatkiem pieczeni jak i konfitury. Ja wybrałam wersję z syropem klonowym i się nie zawiodłam.

Przepis:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki suchego maku 
  • 1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
  • 2 i 1/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • masło do smażenia

wszystkie składniki wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, ale uważać żeby nie spalić! Kłaść porcje ciasta i smażyć z dwóch stron na małym ogniu. Ciasto jest dosyć gęste, a poza tym mąka razowa potrzebuje więcej czasu na wysmażenie. Trzeba trochę wiecej cierpliwości niż do pankejków ze zwykłej mąki :-)

Z podanej ilości składników wychodzi 12-15 pankejków.

I niech już się ta zima skończy, żebym i ja mogła skończyć z zimową kuchnią ;)

4 komentarze:

Majana pisze...

Wyglądają wspaniale!Dawno nie jadłam pankejków .

asieja pisze...

w wersji razowej
z dodatkiem maku i słonecznika
to ja nigdy jeszcze nie widziałam:-)
pyszności

Anonimowy pisze...

Lubię takie pankejki :). Muszą być pyszne z dżemem :). I tak kusząco wyglądają z tym syropem klonowym :)...

Waniliowa Chmurka pisze...

Uwielbiam pankejksy!:D

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin