piersi z kurczaka w sosie śmietanowym szpinakowo-pieczarkowym z białą fasolą.
To mój własny pomysł na... obiad ;)
Od wczoraj bowiem czytam wszędzie o czosnku. No pachniało mi nim noc całą, a jak jeszcze się okazało, że Weekendowa Piekarnia występuje w tym tygodniu z chlebem czosnkowym, to już całkowicie mnie powaliło.
Pierwotny zamysł to były roladki drobiowe ze szpinakiem na motywach przepisu z bloga Mico, ale ja za bardzo leniwa jestem ;) I tłuc tego mięsa mi się nie chciało, ani potem rolować ze szpinakiem w środku... Poszłam więc na łatwiznę ;) A że przy okazji jestem pod wpływem książki Jamie Olivera 'Lubię Gotować', tym bardziej łatwizna przyszła mi z łatwością... ;)
Przepis:
- 3 filety z kurczaka
- 2 łyżki musztardy z Dijon
- 2 łyzki oliwy
- 30 dkg pieczarek
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 400 ml śmietany 12% lub 18%
- średnia cebula
- 6 ząbków czosnku
- gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz
- puszka białej fasoli
- folia aluminiowa
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i obsmarować musztardą dijońską. Zostawić.
Szpinak rozmrozić i maksymalnie odcisnąć.
Fasolę odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę, cebulę drobno pokrojoną z wyciśniętym czosnkiem zeszkilć, dosypać gałkę muszkatołową, curry, pieprz i sól, dodać pokrojone jak się uda pieczarki i dusić pod przykryciem, aż pieczarki puszczą sok. Dołożyć szpinak i jeszcze chwilę dusić. Zdjąć z palnika i wlać śmietanę, całość wymieszać i dosmaczyć wg uznania.
Z folii aluminiowej zrobić kieszonki, czyli oderwać pas ok 60 cm, złożyć na pół i boki zwinąć solidnie, tak by pozostała tylko jedna możliwość włożenia czegokolwiek.
Do każdej kieszeni włożyć 2 łyżki sosu, filet z kurczaka, garść fasoli, 3 łyżki sosu i wejście zawinąć.
Kieszenie umieścić na blaszce, którą wsunąć do piekarnika i zapiekać 15 minut.
Podawać z ryżem, ziemniakami albo z... niczym ;)
1 komentarz:
Danie musiało być pyszne! Właśnie je sobie zapisałam i mam w plenie wypróbować:) Pozdrawiam!
Prześlij komentarz