środa, 4 marca 2009

Muffiny MM z gruszką i cynamonem


Na deser Rodzina otrzymała mocno kakaowe muffinki z cynamonem i gruszką.

Przepis:

  • szklanka mąki pszennej typ 1850
  • 1 1/2 łyżki fruktozy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyzeczka cynamonu
  • 4 łyżki odtłuszczonego kakao
  • 1/3 szklanki mleka 1,5%
  • 130 ml kefiru 0%
  • ubite białko
  • kilka kawałków gruszki

Suche składniki wsypać do miski i wlać do niej mokre, wymieszać niekoniecznie dokładnie, na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białko. Nakładać do formy muffinkowej dodając na samą górę po kawałku gruszki i piec 20 minut w 200 stopniach.

Z przepisu wychodzi 8 muffinów.

2 komentarze:

asieja pisze...

ekspresowe i słodkie małe babeczki :)
fajnie te gruszki na wierzchu wyglądają,
ja zwykle wrzucam owoce do środka (choc nie zawsze),
ale tak jest chyba ładniej

Barwy kuchni pisze...

ja chcę chociaż jedna :( !! Chcę, chcę, chcę :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin