poniedziałek, 9 marca 2009

Panga zapiekana z mozarellą i pomidorkami


Uff... w końcu trochę wolnego czasu na uzupełnienie wpisów. Po szalonym weekendzie spędzonym z przyjaciółmi na poszukiwaniach wiosny, przerwanych obiadem po śląsku (choć jedzonym na Kujawach), oraz odwiedzinach u cioć wszelakich świętujących Dzień Kobiet (występ Synka z tulipankami;)), można przysiaść na chwilę i pokazać rybę na przykład...

Chętnie jada się u mnie ryby i nikt nigdy przy nich nie grymasi. Znaleziony ostatnio przeze mnie szybki i bardzo prosty sposób podania pangi/dorsza/czy jakiejkolwiek innej filetowej rybki, spotkał się ze sporym uznaniem domowników :-)

Przepis na podstawie 'Lubię gotować' J.Olivera:

  • 3 filety z pangi/dorsza/mintaja itp
  • dowolna ilość mozarelli
  • pomidorki koktailowe 
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • parmezan

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą i ułożyć w nim rybę. Posolić i popieprzyć, skropić oliwą. Ułożyć pokrojoną w plasterki mozarellę, przepołowione pomidorki i skropić jeszcze raz oliwą. Posypać listkami bazylii i utartym parmezanem. 

Zapiekać ok 20 minut na górnej półce piekarnika.

Smacznego :-)

2 komentarze:

asieja pisze...

bardzo mi się podoba taka ryba w wersji kolorowej
nigdy nie łączyłam jej z serem i pomidorkami :-)

Anonimowy pisze...

JADŁAM PANGĘ Z MOZARELLĄ I POMIDORAMI W RESTAURACJI. PYCHOTKA

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin