Wiosnę nam przyniosła Aklat proponując upiec w Weekendowej Piekarni chleb z zielonym, świeżym koperkiem. Upiekłam więc, a jakże ;) I upiekę jeszcze nie jeden raz, a już z pewnością na Święta Wielkanocne :-)
Mąkę, tę z ** ,sobie zmieniłam na pszenną 1850, zużyłam tę większą ilość z przepisu, wypiekłam jeden bochen i właściwie reszta zgodnie z poniższym przepisem. Z wyjątkiem oczywiście "zostawić do całkowitego wystygnięcia"...
Przepis:
Sponge:
- 1 cup (226,7 g) letniej wody,
- 1/2 łyżeczki drożdży instant,
- 1 1/4 cup (148,8 g) mąki chlebowej,
- 1/4 cup (28,3g) mąki **
Wymieszać składniki sponge i zostawić pod przykryciem na 3-12 h, w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe:
- cały sponge,
- 1 cup (58,6 g) świeżego koperku, posiekanego,
- 226,7 g jogurtu naturalnego,
- 1 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki drożdży instant,
- 1 1/4 - 1 1/2 cup (148,8 - 177 g) mąki chlebowej,
- 1 1/4 - 1 1/2 cup (148,8 - 177 g) mąki **
Sponge wymieszać z resztą składników, mąkę najlepiej dodawać partiam i dostosować jej ilość do wilgotności ciasta. Wyrabiać 5 minut (jeśli mikserem to na 2 prędkości). Pozostawić ciasto na 10 minut, żeby odpoczeło i powtórnie zagniatać przez 5 min. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce i zostawić do wyrośnięcia na 1 h lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Uformować 1 lub 2 bochenki dowolnego kształtu. Bochenki pozostawić do wyrośnięcia na 45-90 minut.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni mniej więcej w połowie czasu wyrastania chleba. 10 minut przed pieczeniem wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Temperaturę w piekarniku przykręcić do 220 stopni i wstawić bochenek. Piec 15 minut, po tym czasie wyjąć naczynie z wodą i piec kolejne 10-15 minut. Gotowy bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli się go popuka od spodu. Pozostawić chleb na kratce na 2 h, aż zupełnie ostygnie.
Rodzina mówi, że smaczny. A ja nie wiem, bo mam gigantyczny katar i wszystko smakuje mi tak samo czyli tekturą :-(
10 komentarzy:
Piękny chleb! Z tym koperkiem wygląda szałowo! Życzę szybkiego pozbycia się kataru!
Mafilko, chlebek udał Ci się znakomicie!Pełna wiosna u Ciebie :)
Jak tak wygląda to musi być smaczny, a ozdóbka prawdziwie wiosenna. Śliczny :)
Dziękuję Wam bardzo :-)Dziś ze smakiem już lepiej i czuję, czuję ten koperek w chlebku. A sam chleb nic nie stracił na świeżości od wczoraj.
piękny:-)
Też uważam ,ze pięknie sie Tobie udał udał-ślicznie też ozdobiony i też uważam ,ze na drugi dzień jest tak samo pyszny jak pierwszego dnia
Po moim zostały tylko fotki :)
Mafilko, chleb godny mistrza !
Piękny! :-)
Piękny i bardzo ładny z koperkiem na wierzchu :)
Dana, Krokodyl, Tilinara dziękuję. Chleb doczekał się już powtórki, tym razem na zakwasie :-)
Prześlij komentarz