sobota, 21 marca 2009

Wiosenny chleb wielkanocny z zielonym koperkiem


Wiosnę nam przyniosła Aklat proponując upiec w Weekendowej Piekarni chleb z zielonym, świeżym koperkiem. Upiekłam więc, a jakże ;) I upiekę jeszcze nie jeden raz, a już z pewnością na Święta Wielkanocne :-)

Mąkę, tę z ** ,sobie zmieniłam na pszenną 1850, zużyłam tę większą ilość z przepisu, wypiekłam jeden bochen i właściwie reszta zgodnie z poniższym przepisem. Z wyjątkiem oczywiście "zostawić do całkowitego wystygnięcia"...

Przepis:

Sponge:

  • 1 cup (226,7 g) letniej wody,
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant,
  • 1 1/4 cup (148,8 g) mąki chlebowej,
  • 1/4 cup (28,3g) mąki **

Wymieszać składniki sponge i zostawić pod przykryciem na 3-12 h, w temperaturze pokojowej. 

Ciasto właściwe:

  • cały sponge,
  • 1 cup (58,6 g) świeżego koperku, posiekanego,
  • 226,7 g jogurtu naturalnego,
  • 1 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant,
  • 1 1/4 - 1 1/2 cup (148,8 - 177 g) mąki chlebowej,
  • 1 1/4 - 1 1/2 cup (148,8 - 177 g) mąki **


Sponge wymieszać z resztą składników, mąkę najlepiej dodawać partiam i dostosować jej ilość do wilgotności ciasta. Wyrabiać 5 minut (jeśli mikserem to na 2 prędkości). Pozostawić ciasto na 10 minut, żeby odpoczeło i powtórnie zagniatać przez 5 min. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce i zostawić do wyrośnięcia na 1 h lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Uformować 1 lub 2 bochenki dowolnego kształtu. Bochenki pozostawić do wyrośnięcia na 45-90 minut. 

Rozgrzać piekarnik do 250 stopni mniej więcej w połowie czasu wyrastania chleba. 10 minut przed pieczeniem wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Temperaturę w piekarniku przykręcić do 220 stopni i wstawić bochenek. Piec 15 minut, po tym czasie wyjąć naczynie z wodą i piec kolejne 10-15 minut. Gotowy bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli się go popuka od spodu. Pozostawić chleb na kratce na 2 h, aż zupełnie ostygnie.

Rodzina mówi, że smaczny. A ja nie wiem, bo mam gigantyczny katar i wszystko smakuje mi tak samo czyli tekturą :-(

10 komentarzy:

kasiac pisze...

Piękny chleb! Z tym koperkiem wygląda szałowo! Życzę szybkiego pozbycia się kataru!

Majana pisze...

Mafilko, chlebek udał Ci się znakomicie!Pełna wiosna u Ciebie :)

aklat pisze...

Jak tak wygląda to musi być smaczny, a ozdóbka prawdziwie wiosenna. Śliczny :)

Mafilka pisze...

Dziękuję Wam bardzo :-)Dziś ze smakiem już lepiej i czuję, czuję ten koperek w chlebku. A sam chleb nic nie stracił na świeżości od wczoraj.

asieja pisze...

piękny:-)

margot pisze...

Też uważam ,ze pięknie sie Tobie udał udał-ślicznie też ozdobiony i też uważam ,ze na drugi dzień jest tak samo pyszny jak pierwszego dnia

Anonimowy pisze...

Po moim zostały tylko fotki :)
Mafilko, chleb godny mistrza !

Anonimowy pisze...

Piękny! :-)

Tilianara pisze...

Piękny i bardzo ładny z koperkiem na wierzchu :)

Mafilka pisze...

Dana, Krokodyl, Tilinara dziękuję. Chleb doczekał się już powtórki, tym razem na zakwasie :-)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin