niedziela, 22 lutego 2009

Czekoladowa chmura

to moja propozycja do Czekoladowego Weekendu, najsmaczniejszej blogowej przygody :-)

Jest to ciasto-nieciasto, tort-nietort... Deser słodki ale zarazem wytrawny, smaczny i przy okazji zgodny z żywieniem wg Michela Montignaca. Czegóż chcieć więcej?

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson - "Nigella gryzie" i został tylko w jednym punkcie zmieniony przeze mnie, a właściwie dostosowany do MM ;) No i stanowczo powiedziałam NIE smakowi pomarańczy w połączeniu z czekoladą...

Składniki:

  • 250 g czekolady (kakao powyżej 70%)
  • 125g miękkiego masła
  • 6 jajek (2 całe i 4 oddzielnie żółtka i białka)
  • 80 g fruktozy (w oryginale 175 g cukru)
  • 2 łyżki likeru pomarańczowego (niekoniecznie)
  • otarta skórka z 1 pomarańczy (niekoniecznie)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy wg uznania
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego (niekoniecznie)
  • odrobina kakao do posypania

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać masło. Poczekać aż wystygnie, a masło się rozpuści. Ubić 2 całe jaja i 4 żółtka z połową fruktozy/cukru, delikatnie dodać czekoladę z masłem. W innej misce ubić białka z resztą fruktozy/cukru, ale nie bardzo sztywno. Kilka łyżek piany wymieszać z masą jajeczno-czekoladową, a nastepnie całą masę przełożyć do miski z pianą i delikatnie wymieszać.

Wyłożyć do tortownicy i piec 35-40 minut. Ciasto ma nie być płynne w środku, może popękać. Wyjąć i studzić na kratce i nie martwić się, że się zapadnie. Tak ma być.

Ubić śmietanę (dobrze zchłodzoną!) z wanilią i wyłożyć w zapadnięty środek czekoladowego ciasta. Całość delikatnie opruszyć kakao.

"Każdy kęs tego ciasta jest najpierw intensywny, a potem kojący" Richard Sax.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Cudne ciasto :)! Czekolada, bita śmietana... Mmm...
Nie lubisz połączenia czekolady z pomarańczą ;)?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin