Rybne ragou to potrawa z tych, które lubię najbardziej :-) Dlaczego? Dlatego, że robi się ją w jednym garnku, jest mało skomplikowana i dosyć szybka do przygotowania. Czegóż chcieć więcej? A przy okazji stanowi moją propozycję w ramach Tygodnia Kuchni Skandynawskiej.
Składniki:
- 75 dag filetów z mintaja, morszczuka, dorsza lub łososia - wedle uznania
- 1 cebula
- 4-5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 świeży mały brokuł (lub 1/2 opakowania brokułów mrożonych)
- 12 dag masła
- 200 ml śmietany (18-proc., ja dałam tortową, która mi została po weekendowym pieczeniu ;))
- 1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pęczek koperku
- sok z cytryny
- sól
- biały pieprz
Wykonanie:
Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę obsmaż na rozgrzanym maśle w rondlu z grubym dnem. Dodaj obraną i startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną w kostkę marchewkę, a chwilę potem podzielone na różyczki brokuły (jeśli były mrożone - najpierw musisz je rozmrozić) i duś na małym ogniu. W tym czasie obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę. Włóż do wrzącego bulionu i gotuj 5 minut, a następnie dodaj do warzyw razem z bulionem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem, dodaj śmietanę i duś jeszcze 15 minut. Rybę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, dodaj do warzyw i duś 8 minut. Pod koniec duszenia dodaj drobno posiekany koperek (kilka gałązek zostaw do przybrania). Podawaj od razu po przygotowaniu. Dobrym dodatkiem jest białe pieczywo i kieliszek białego wytrawnego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz