Ostatnia propozycja w Tygodniu Kuchni Czeskiej to mój Kurczak w sosie winno-grzybowym. Oryginalny przepis pochodzi z książki Petera Trnka pt. "The Best of Czech Cooking".
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 1 średnia cebula drobno posiekana
- 3 oleju
- 3 roztarte ząbki czosnku
- 2,5 g suszonych grzybów (dla mnie to mało, dałam 25 gram...)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (cały pęczek wolę)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w szklance cieplej wody. Odcedzić, drobno posiekać, a płyn zachować. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć na złoto porcje kurczaka. Dodać cebulę i czosnek. Dodać wino, płyn z grzybów i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić 30 minut obracając kurczaka sporadycznie. Żeby zagęścić sos wymieszać w szklance mąkę z niewielką ilością wody. Dodać do sosu i gotować jeszcze przez 2 minuty. Danie podawać posypane natką pietruszki. Najlepiej smakuje z kluskami kładzionymi, ale ja podałam z ryżem :-)
1 komentarz:
O, kurczak w winie i z grzybami... stanowczo do zrobienia... A jeszcze tak zachęcająco zaprezentowany...
Prześlij komentarz