czwartek, 5 lutego 2009

Drożdżówki dla Córki :-)


Kolejne drożdżówki podpatrzone w blogu Izabeli, które są po prostu idealne :-) Ciasto do nich, jeszcze surowe zaskakuje delikatnością i łatwością formowania. Nie lepie się do rąk, ani do blatu co mnie bardzo cieszy, bo nie ma nic gorszego niż oblepione wszystko wokół ;) Po upieczeniu drożdżówki są bardzo delikatne i smaczne, a w dodatku pasuje do nich chyba każde nadzienie. Ja zaszalałam z budyniem, bo już dawno obiecywałam Oli, że takie jej zrobię. Córciu, to dla Ciebie :-)

Składniki na 15 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 lyżeczki suszonych  drożdży ( ja dalam 2 i też było OK)
  • 70 g cukru
  • 260 g mleka
  • 1 średnie jajko
  • 50 g masła
  • 1 lyżeczka soli 
  • nadzienie
Wykonanie:

Wszystkie skladniki w odpowiedniej kolejności umieściłam w maszynie do chleba i włączyłam niezawodną "trzynastkę" czyli dough. Po zakończeniu programu wyłożyłam ciasto na blat, aby złożyć 3-4 razy i uformować kulę. Odlożyłam na 15 minut aby ciasto odpoczęło.Podzieliłam na 15 60-cio gramowych kawalków i uformowałam kulki. Przykryłam i pozostawiłam na okolo 25 minut.Każdą kulkę rozwałkowałam na placek ok. 10 x 14 cm. Budyń kładłam na górnej połowie placka, łapałam górny brzeg ciasta zaginając w dół do polowy placka i dociskałam, a drugą część nacięłam w "grzebień". Poszczególne "zęby" zalożyłam do góry i trochę pod spód, aby drożdżówka trzymała kształt. Ułożyłam na blasze i pozostawiłam do wyrośnięcia na 45 minut. Przed pieczeniem wierzchy posmarowałam białkiem jajka. Włożyłam do pieca nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20 min.

Smacznego :-)

4 komentarze:

asieja pisze...

o jakie piękne!
chyba muszę poprosic moją Mamę aby mi obiecała takie drożdżóweczki :)

Asia pisze...

A ja byc sama takie zrobila. A mozna z polowy skladnikow? Bo oprocz mnie nikt nie lubi budyniu :)

Mafilka pisze...

A pewnie, że można :-) Zazwyczaj takie cuda robię (na wszelki wypadek ;)) z 1/3 porcji i też wychodzi :-)
A do środka możesz wsadzić co chcesz, niekoniecznie budyń.

Anonimowy pisze...

Fajne bułęczki Ci wyszły :-), robiłam podobne z serem , i dżemem. Są pyszne :-)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin