Zdrowa kolacja, którą jedzą również moje dzieci... Tak, tak. Moje potomstwo lubi szpinak ;) Nie solo oczywiście, ale z mozarellą i jajkiem, do tego dobrze przyprawione czosnkiem i gałką muszkatołową, wsuwają aż miło.
Przepis na 4 porcje (kokilki o średnicy 8 cm i wysokości 4 cm)
- 500 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- duża kulka mozarelli
- 2 ząbki czosnku lub więcej
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrozić i solidnie odcisnąć z wody. Na patelni zezłocić na oliwie pokrojoną drobno cebulę, dodać wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek i szpinak. Wszystko chwilę poddusić. Ma być zwarta papka z jak najmniejszą ilością wody. Przyprawić solą i gałką. Kokilki natłuścić oliwą, na dnie każdej umieścić plaster mozarelli, włożyć masę szpinakową uważając, żeby nie było jej zbyt dużo. Na wierzch wybić jajka, posolić i popieprzyć. Można jeszcze położyć plastry, kostki, kawałki lub wiórki mozarelli. Wszystko zapiekać w 200 stopniach ok 20 minut. Dobrze jest kokilki przed włożeniem do piekarnika umieścić dodatkowo w naczyniu z wodą, wtedy żółtko jajka się nie spiecze i pozostanie płynne.
6 komentarzy:
uwielbiam szpinak!
fajnie kolorowe to jest :-)
zapisuje i w najblizszej przyszłości zapisuje
jeszcze nie wiem czy lubię szpinak, ale chętnie bym się przekonała wypróbowując właśnie ten przepis :)
Ja tez jestem wielbicielką szpinaku!:)) Pysznie to wygląda !
w końcu zrobiłam!!
wrzuciłam białka do szpinaku na patelni, a żółtka włożyłam w dołek w masie już w kokilkach.
no i nie miałam mozzarelli wiec wzięłam zwykły żółty ser.
wyszło pyszne.
bardzo dziękuję Ci za pomysł :)
pozdrawiam
Wygląda bardzo apetycznie! Muszę wypróbować...
Prześlij komentarz