sobota, 28 lutego 2009

Szpinak w kokilkach z jajkiem i mozarellą


Zdrowa kolacja, którą jedzą również moje dzieci... Tak, tak. Moje potomstwo lubi szpinak ;) Nie solo oczywiście, ale z mozarellą i jajkiem, do tego dobrze przyprawione czosnkiem i gałką muszkatołową, wsuwają aż miło.

Przepis na 4 porcje (kokilki o średnicy 8 cm i wysokości 4 cm)

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • duża kulka mozarelli
  • 2 ząbki czosnku lub więcej
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak rozmrozić i solidnie odcisnąć z wody. Na patelni zezłocić na oliwie pokrojoną drobno cebulę,  dodać wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek i szpinak. Wszystko chwilę poddusić. Ma być zwarta papka z jak najmniejszą ilością wody. Przyprawić solą i gałką. Kokilki natłuścić oliwą, na dnie każdej umieścić plaster mozarelli, włożyć masę szpinakową uważając, żeby nie było jej zbyt dużo. Na wierzch wybić jajka, posolić i popieprzyć. Można jeszcze położyć plastry, kostki, kawałki lub wiórki mozarelli. Wszystko zapiekać w 200 stopniach ok 20 minut. Dobrze jest kokilki przed włożeniem do piekarnika umieścić dodatkowo w naczyniu z wodą, wtedy żółtko jajka się nie spiecze i pozostanie płynne.

6 komentarzy:

asieja pisze...

uwielbiam szpinak!
fajnie kolorowe to jest :-)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

zapisuje i w najblizszej przyszłości zapisuje

Adrijah pisze...

jeszcze nie wiem czy lubię szpinak, ale chętnie bym się przekonała wypróbowując właśnie ten przepis :)

Majana pisze...

Ja tez jestem wielbicielką szpinaku!:)) Pysznie to wygląda !

Unknown pisze...

w końcu zrobiłam!!
wrzuciłam białka do szpinaku na patelni, a żółtka włożyłam w dołek w masie już w kokilkach.
no i nie miałam mozzarelli wiec wzięłam zwykły żółty ser.
wyszło pyszne.
bardzo dziękuję Ci za pomysł :)
pozdrawiam

Marta pisze...

Wygląda bardzo apetycznie! Muszę wypróbować...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin