"Sporządzajac napoje miłosne, od wieków używano migdałów. Warto wiedzieć, że są one blisko spokrewnione z owocami-afrodyzjakami: brzoskwiniami i morelami."
I choć moje ciasteczka nie są napojem miłosnym, to są z migdałów ;) Przepis pochodzi z "Księgi Afrodyzjaków":
- 12 dkg masła
- 12 dkg mąki pszennej
- 12 dkg mielonych migdałów
- 12 dkg drobnego cukru
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Odrywać po kawałku i toczyć w dłoniach kulkę, spłaszczyć ją i zrobić palcem wgłębienie. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (u mnie piekły się 20 minut).
We wgłębieniu można umieścić nutellę, konfiturę, kajmak, bitą śmietanę... Co sobie dusza zapragnie ;)
W dziurki moich ciastek jeszcze surowych, włożyłam po niewielkim kawałku gorzkiej czekolady, a po upieczeniu i wystudzeniu położyłam jeszcze masę krówkową. Udekorowałam płatkami migdałów i obsypałam delikatnie słodkim kakao.
Robiłam z połowy porcji, wyszło 13 ciasteczek, czyli akurat do popołudniowej kawki. Robi się te ciasteczka błyskawicznie 20 minut pieczenie + 5 minut samo robienie ciasta i ciasteczek + 5 minut dekorowanie. W pół godziny można zrobić pyszne ciacha. Polecam :-)
7 komentarzy:
wyobrażam sobie ze pyszne! uwielbiam migdały, uwielbiam kajmak! ale te ch*** kalorie no! :/ ;p
Aga... ch***, zgadzam się ;)
Pyszne chrupanie, ładny drobiażdzek dla podniebienia. A kalorie potem można przecież spalić. ;-)))
Śliczne, malutkie ciasteczka. :-)))
Mhm, super! A co do kalorii, to też się zgadzam ;)...
Swietne i pyszniutkie :))
Z kaloriami... zgadzam się z poprzedniczkami hi hi ;)
Mafilka skrobnij do mnie :) To Tobie cos powiem :))
zawszepolka@gazeta.pl
Pyszne... A kalorie mam gdzieś... Moja klasa nazwała je "Ufa" ze względu na kształt, nie smak (chyba) ;)
Prześlij komentarz