poniedziałek, 22 czerwca 2009

pszenne podpłomyki maczane w czosnkowej polewce

Znalezione w czerwcowej Kuchni, zrobione po swojemu ku chwale młodego czosnku. Nie płaskie lecz takie, by miały w sobie przestrzeń, którą wypełni czosnkowa polewka. Twarde, mięknące w czosnkowej otulinie. Pyszne, kapiące aromatyczną maczanką i takie afrodyzjakowe po słowiańsku ;)Przepis na polewkę:

  • 6 główek pieczonego młodego czosnku
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • 1 łyżeczka mąki żytniej razowej uprażonej na suchej patelni
  • rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek
  • pieprz
  • sól
  • łyżka masła

Pieczony czosnek obrać z łupinek, zalać wodą i zmiksować. Teraz jest już podstawa do zabawy ze smakiem. Dosypać ziół, posolić i zagotować. Do gotującej się polewki wsypać uprażoną mąkę i dodać masło. Zameszać, zabulgotać i gotowe:-)

Przepis na podpłomyki:

  • 2 szklanki mąki - pełna dowolność jakiej
  • 1- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól
  • 1 łyżeczka sody

Mąkę, sodę i sól wymieszać w misce.Dodać jogurt i zagnieść ciasto. Odrywać po kawałku i formować nieduże placuszki. Piec na rozgrzanej blasze 30-40 minut w 175 stopniach C.

4 komentarze:

Gosia pisze...

bardzo proste i bardzo ciekawe jednoczesnie :) ale przewaznie tak bywa,ze te proste rzeczy najlepsze sa :)

szarlotek pisze...

Rzeczywiście puchate i doskonałe go gulaszu lub innego mięsiwka:)Pozdrawiam!

grazyna pisze...

Podpłomyki! Jestem pod wrażeniem! Prawdziwie po słowiańsku...

Ewelina Majdak pisze...

Mhmhmhm Mafilka:D Wpadam do Ciebie ;D
PS
Dzisiaj albo najpozniej jutro wklepie przepis i przylacze sie do zabawy! :*

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin