Na koniec deser. Konfitura z rabarbaru. Ale nie taka zwykła, o nie. Mocniejsza... ;)
Przepis:
- 8 łodyg rabarbaru
- 1/4 szklanki wody źródlanej
- 6 łyżek jasnego miodu, np: rzepakowego, nawłociowego
- 50 ml wódki
- 2 łyżki soku z cytryny
rabarbar pokroić na dosyć duże kawałki, zalać wodą i zagotować. Dodać miód i dusić ok 10 minut czasami mieszając. Sok z cytryny wymieszać z alkoholem i dodać do rabarbaru. Zamieszać, zagotować i rozłożyć do miseczek. Gotowe :-)
Zostało trochę, więc szybko zamknęłam w słoik. Będzie taka inna konfitura na zimę :)
2 komentarze:
Mocny akcent na zakończenie! Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje:)
Nie ma wyjścia ani możliwości - to na pewno jest wspaniale smaczne!:)
Prześlij komentarz